Η οικονομική κρίση εξαπλώνεται στη Γαλλία

  • Αναρτήθηκε: 27.6.12 -
Η Γαλλία έχει ριχτεί στη μάχη για να αποφύγει την τραπεζική κρίση. Με ένα ανοιχτό δημόσιο έλλειμμα και με το χρέος σε επίπεδα ρεκόρ, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μάχεται για να μην απορροφηθεί από το ντόμινο της κρίσης..


Η Γαλλία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της πανευρωπαϊκής ένωσης τραπεζών και παρατηρεί ότι οι δικές της τράπεζες είναι εκτεθειμένες στις χώρες που αγωνίζονται για τα χρέη.

Η κρίση χρέους έχει ήδη εξαπλωθεί από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες βρίσκονται σε προγράμματα διάσωσης. Η Ισπανία ζήτησε επίσης βοήθεια για τις τράπεζες της. Η Κύπρος μπορεί να ζητήσει ένα ευρύτερο πακέτο διάσωσης σύντομα. Η Ιταλία είδε πρόσφατα το κόστος δανεισμού να αυξάνεται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπερασπίστηκε γρήγορα ιδέες για την καταπολέμηση της μόλυνσης, αλλά ορισμένες από αυτές τον έφεραν σε άμεση αντίθεση με τη Γερμανία. Τα οικονομικά της Γαλλίας δεν είναι τόσο καλά όσο της Γερμανίας και οι τράπεζες της είναι αρκετά εκτεθειμένες στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Γαλλία και έχει επηρεάσει την απάντησή της στην κρίση.

Οι επενδυτές σήμερα δίνουν στη Γαλλία το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, οδηγώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Όλα φαίνεται να είναι ένας φαύλος κύκλος χρέους.

Πηγή: reuters