Ξεχάστε το Grexit, φοβηθείτε το SPEXIT

  • Αναρτήθηκε: 5.6.12 -
Ξεχάστε το Grexit. Η μικρή οικονομία της Ελλάδας είναι πλέον μια υποσημείωση. Ο λόγος τώρα γίνεται για το Spexit, την έξοδο της Ισπανίας από το ευρώ. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Ισπανία, είναι σε έκτακτη ανάγκη. Αν η Ισπανία αποχωρούσε από το ευρώ, δε θα έμενε τίποτα άλλο να αποχωρήσει..


Ο άνθρωπος που παρέδωσε την αποκαλυπτική οικονομική κρίση στη Ισπανία είναι ο πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες. Ο Φελίπε παρόλο που είναι σοσιαλιστής και όπως θα αναμενόταν να απεχθάνεται τα προγράμματα λιτότητας, που απαιτούν περικοπές των κρατικών δαπανών, διεγείρει πλέον ζήτημα εκτίμησης προς το πρόσωπό του.

Η λέξη Spexit έχει προστεθεί πλέον στο λεξικό. Ο φόβος για το Spexit έχει οδηγήσει σε φυγή καταθέσεων με περισσότερα από 68 δις ευρώ τον περασμένο μήνα. Αυτό συνέβη πριν να εθνικοποιηθεί η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας. Σίγουρα μια κατάρρευση της ισπανικής οικονομίας θα μπορούσε να ξεπεράσει την κατάρρευση της Ελλάδας.

Ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί στα ζωτικά όργανα της Ευρώπης. Η Ισπανία δεν είναι ένας ασήμαντος οικονομικός παίχτης. Η καταστροφή δεν προέρχεται μόνο από το μεγάλο μέγεθος της οικονομίας της, αλλά και από τους δεσμούς της με την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει ότι ένα Itexit θα ήταν αναπόφευκτο.

Πηγή: telegraph