Ώρα να πληρώσουν και οι πλούσιοι

  • Αναρτήθηκε: 12.7.12 -
Σύμφωνα με μια μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), οι πλούσιοι θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν με αναγκαστικό δάνειο, τα κράτη με υψηλό δημόσιο χρέος με το λεγόμενο "φόρο πλουσίων"..


Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών καταθέτει μια πρόταση κατά την οποία, οι εύποροι πολίτες θα μπορούσαν να καταβάλουν είτε μια εφάπαξ εισφορά προς το κράτος, η οποία θα τους επιστραφεί σταδιακά σε δόσεις, είτε να συνδυαστεί με την αγορά ενός αναγκαστικού ομολόγου.

Η DIW καταλήγει στο πόρισμα, ότι σε περίπτωση που θα καταβαλλόταν εισφορά σε περιουσίες της τάξεως από 250.000 ευρώ και πάνω, θα προέκυπτε μια βάση υπολογισμού που αναλογεί στο 92% του γερμανικού ΑΕΠ. Αν επιβαλλόταν ένας φόρος 10%, τότε θα αναλογούσε στο 9% του ΑΕΠ.

Η επιβολή του φόρου των πλουσίων θα μπορούσε να προσφέρει καθοριστική σημασία στις χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία με αυτό το φόρο θα μπορούσαν να διαθέσουν τα υπερσυσσωρευμένα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία στην αναχρηματοδότηση των κρατών. Οι περικοπές των δαπανών που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά στρώματα του πληθυσμού και προκαλούν κοινωνικές εκρήξεις και αδικίες θα μπορούσαν να απαλυνθούν από το φόρο πλουσίων.

Πηγή: handelsblatt