Μετανάστευση: Η ιστορία επαναλαμβάνεται

  • Αναρτήθηκε: 29.12.12 -
Η μετανάστευση των Ελλήνων στη Γερμανία έχει εκτοξευτεί πρόσφατα στο 80%, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Πρόκειται για μια διαφορετική μετανάστευση από εκείνη των ανειδίκευτων εργαζομένων αγροτικών περιοχών του 1960. Η σύγχρονη μετανάστευση Ελλήνων είναι ένα κύμα μετανάστευσης νέων εγκεφάλων με πτυχία και τίτλους.


Από αυτή την άποψη η ελληνική καταστροφή είναι ένα μεγάλο όφελος για τη Γερμανία. Η χρόνια έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού μειώνεται καθώς υπάρχει μεγάλη διαρροή εγκεφάλων από τη Μεσόγειο.

Η μετανάστευση είναι και πάλι ένα κομμάτι των Ελλήνων και δεν είναι εύκολο. Οι προσδοκίες είναι σαφώς υψηλότερες από εκείνες του 1960. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να αλλάξει τον εαυτό της από μια χώρα που υποδέχεται μετανάστες σε μια χώρα που μεταναστεύει.

Το 2004, όταν η Ελλάδα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η ομάδα ποδοσφαίρου κέρδισε το ευρωπαϊκό κύπελλο, έμοιαζε ότι είχε φτάσει στην Ευρώπη. Αυτό το όνειρο όμως έφτασε σε ένα ξαφνικό τέλος, καθώς στα μάτια των Ευρωπαίων τώρα παρουσιάζεται περισσότερο σαν μια χώρα σε ανατολικά επίπεδα. Η Ελλάδα γνώρισε τον εκσυγχρονισμό, αλλά δε γνώρισε σχεδόν καμία πραγματική μεταρρύθμιση. Μπορεί να έφτασε σε αυτή η ΕΕ, το ευρώ και να αυξήθηκε το βιοτικό επίπεδο, αλλά η πολιτική παρέμεινε στις ίδιες ιδέες των περασμένων δεκαετιών και οι Έλληνες στο γνωστό "Βαλκάνια-style".

Μέρος άρθρου των Guardian, του Μάρκου Τερκεσσίδη: Greece and Germany: this is a crisis of cousins