25η επέτειος από την ίδρυση του Internet

Λογοκρισία στο διαδίκτυο
Ο Ιδρυτής του ιντερνέτ Tim Berners Lee, για την 25η επέτειο από την ίδρυση του ιντερνέτ, κάνει έκκληση να συνταχθεί ένα ψηφιακό νομοσχέδιο για να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα ελευθερίας στο Διαδίκτυο.


"Να πάρουμε πάλι το διαδίκτυο στα χέρια μας και να καθορίσουμε εμείς πως θέλουμε να είναι για τα επόμενα 25 χρόνια".

Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα, που διέπουν το Διαδίκτυο, στον απόηχο των αποκαλύψεων σχετικά με το βάθος των παρακολουθήσεων, δήλωσε ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Διαδικτύου (World Wide Web).

Ο Tim Berners - Lee έκανε την πρόταση ως μέρος του "Το Διαδίκτυο που θέλουμε να έχουμε" εκστρατεία για ένα ανοικτό Διαδίκτυο, ακριβώς 25 χρόνια μετά την παρουσίαση του για πρώτη φορά σε ένα κομμάτι χαρτί, τα σχέδια του για το Παγκόσμιο Διαδίκτυο.

"Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο Σύνταγμα - ένα νομοσχέδιο των δικαιωμάτων", είπε στην εφημερίδα Γκάρντιαν.
Ο άνθρωπος που ίδρυσε το διαδίκτυο

"Αν δεν έχουμε ένα ανοικτό, ουδέτερο Internet, στο οποίο να μπορούμε να βασιστούμε χωρίς να ανησυχούμε για το ότι μας παρακολουθούν. Δεν μπορούμε να έχουμε ανοιχτή διακυβέρνηση, καλή δημοκρατία, καλή ιατρική περίθαλψη και την ποικιλομορφία του πολιτισμού", είπε.

"Δεν είναι αφελές να πιστεύουμε, ότι μπορούμε να το έχουμε αυτό, αλλά είναι αφελές να πιστεύουμε ότι απλά καθίσετε και πάρτε το."

Η καμπάνια του καλεί τους χρήστες ιντερνέτ σε όλο τον κόσμο να συντάξουν ένα "νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των χρηστών για τη χώρα τους , για την περιοχή τους, για όλους".

Ο Berners - Lee αγωνίζεται συνέχεια για λιγότερους ελέγχους στο διαδίκτυο, και έχει επαινέσει το πρώην ανάδοχο μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Edward Snowden, αφού αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ συλλέγει πλήθος δεδομένων σε απευθείας σύνδεση.

Ο Berners - Lee "προειδοποίησε ότι τα δικαιώματα των ανθρώπων παραβιάζονται όλο και περισσότερο από κάθε πλευρά" και οι χρήστες του Διαδικτύου δεν είναι ικανοποιημένοι για την απώλεια των ελευθερίων τους.

Είπε: "Θέλω να χρησιμοποιήσω την 25η επέτειο από την ίδρυση του ιντερνέτ να σας προτρέψω, να πάρουμε πάλι το διαδίκτυο στα χέρια μας και να καθορίσουμε εμείς, πως θέλουμε να είναι για τα επόμενα 25 χρόνια".

Ο Berners - Lee συνέλαβε το Web πριν από σχεδόν 25 χρόνια, στον ελεύθερο χρόνο του στο CERN, που εδρεύει στη Γενεύη, στο εργαστήριο φυσικής σωματιδίων της Ευρώπης.

0 σχόλια: