Κύριε Δήμου, λέτε η Ελλάδα δεν είναι ένα μοντέρνο δυτικό κράτος. Ποιο ήταν το μεγάλο λάθος της Ευρώπης, που από καιρό πιστεύουν;
...και σημειώνει, ότι δεν πληρούμε την εξιδανικευμένη εικόνα της. Ιδιαιτέρως ειρωνικό βρίσκω εγώ ειδικά ότι οι Γερμανοί κατά τον 18ο Αιώνα ξεκίνησαν με την εξιδανίκευση των Ελλήνων. Με Johann Joachim Winckelmann. Στη συνέχεια, έχουν κατηχήσει με αυτό τους άλλους Ευρωπαίους.
Οι Βαυαροί είχαν προσπαθήσει με τον βασιλιά Όθωνα, τον πρώτο Έλληνα βασιλιά του Οίκου Wittelsbach να μεταρρυθμίσουν τη χώρα μας. Ήθελαν να μας κάνουν τέλειους Ευρωπαίους και την ίδια στιγμή ήθελαν να είμαστε ισάξιοι με τους αρχαίους πρόγονους μας. Να είμαστε εξίσου έξυπνοι, δημιουργικοί και ποιητικοί. Αυτό μας έχει βλάψει. Δεν είναι εύκολο να μετατρέψεις σε τέτοια πλάσματα Βαλκάνιους αγρότες, και αυτό ήταν οι περισσότεροι Έλληνες. Η Ελλάδα δεν έχει βιώσει την Αναγέννηση, την Μεταρρύθμιση και τον Διαφωτισμό. Όλες αυτές οι στιγμές που διαμόρφωσαν την ευρωπαϊκή ταυτότητα, εμάς μας έχουν ξεφύγει. Για να μας κάνουν μια δυτική χώρα, έπρεπε τον 19ο αιώνα να εισάγονται τα πάντα.
Ξεκίνησε με τους νόμους, οι οποίοι εισήχθησαν από τη Γερμανία. Το πρώτο ελληνικό βιβλίο του νόμου ήταν μια μετάφραση του Αστικού Κώδικα της Βαυαρίας. Οι Βαυαροί ήθελαν εμάς να μας κάνουν Γερμανούς (γέλια!!!). Οι θεσμοί ήταν εισαγωγής. Όλα ήταν ξένα, δεν είχαν αναπτύξει κάτι από μόνοι τους.
Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να γίνει ένα ορθολογικό Δυτικό έθνος. Αυτό είναι απολύτως φυσικό, διότι κανείς σε 100 χρόνια δεν μπορεί να καλύψει τη διαφορά για την ανάπτυξη μιας χιλιετίας. Έχω όμως την εντύπωση ότι η κρίση θα μας βοηθήσει να οργανώσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας.
Μπορεί να υπάρξει μια αλλαγή, δεχόμενος πάλι πίεση από το εξωτερικό, εάν οι μεταρρυθμίσεις που του επιβάλλονται αισθάνεται ότι πρέπει να τις κάνει;
Μπορεί να υπάρξει μια αλλαγή, δεχόμενος πάλι πίεση από το εξωτερικό, εάν οι μεταρρυθμίσεις που του επιβάλλονται αισθάνεται ότι πρέπει να τις κάνει;
Η ιστορία της ξένης κυριαρχίας μας έχει επηρεάσει στην πραγματικότητα. Στην αρχαία Αθήνα υπήρξε μια, ας πούμε, δημοκρατία στην οποία οι γυναίκες, οι ξένοι και οι δούλοι στερούνταν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές. Εκτός από αυτό, η όλη ιστορία της Ελλάδας ήταν εκείνη μιας χώρας, που ζούσε κάτω από την αυταρχική διακυβέρνηση. Το Βυζάντιο ήταν πολύ αυταρχικό, το ίδιο και η κυριαρχία των Τούρκων. Επειδή ήμασταν πάντα κάτω από την αυταρχική διακυβέρνηση, ήμασταν πάντα ενάντια στην αυταρχική εξουσία. Οι Έλληνες γεννήθηκαν αντιστασιακοί. Δεν έχουμε καμία κουλτούρα να κυβερνούμε τους εαυτούς μας. Αυτή την κουλτούρα την αποκτούμε τώρα μέσα από την κρίση.
Οι μισοί από τους Έλληνες δέχθηκαν ότι εμείς οι ίδιοι φταίμε για την κατάστασή μας. Το άλλο μισό ρίχνει την ευθύνη έξω από την Ελλάδα. Στην πιο ήπια εκδοχή του, υποθέτουν ότι οι ξένοι δεν μας καταλαβαίνουν και θέλουν να μας κάνουν να διαμαρτυρόμαστε για την κατάλληλη ηθική της εργασίας. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δύο ονόματα που δεν μας αρέσει να τα ακούμε εδώ, θέλουν να μας κάνουν γερμανικά ρομπότ. Η ισχυρότερη εκδοχή, η θεωρία της συνωμοσίας, υποθέτει ότι το βορράς θέλει να μετατρέψει τον νότο σε μια δεξαμενή φθηνότερης εργασίας. Μια άλλη θεωρία ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα είναι μια απίστευτα πλούσια χώρα με τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου και ότι οι ξένοι θέλουν να μας τα αρπάξουν.
Γιατί οι μορφωμένοι Έλληνες πιστεύουν σοβαρά τέτοιες άγριες θεωρίες;
Επειδή σε αυτή τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρείται μια εχθρότητα και δυσπιστία προς τη Δύση. Η Εκκλησία και η Αριστερά τα έχουν υποθάλψει. Η Ορθόδοξη Εκκλησία από το έτος 1030, είχε αποσχιστεί από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
...αλλά από τότε η ορθόδοξη εκκλησία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει την άποψη, ότι η Δύση είναι ο εχθρός μας. Δέκα χρόνια πριν από την εξέγερση εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας, ο Πατριάρχης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κήρυξε εχθρούς, όχι τον Τούρκο Σουλτάνο, αλλά τους ανθρώπους από τη Δύση που ήταν απασχολημένοι με τις ιδέες της δημοκρατίας, της ισότητας και της ελευθερίας.
Η αριστερά έχει χάσει τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, αλλά ο πόλεμος των ιδεών την έχει κερδίσει. Όλα τα κλισέ της κομμουνιστικής ιδεολογίας, όπως ότι ο πλούτος είναι ένα είδος αμαρτίας, έχει διατηρηθεί στο δημόσιο λόγο της. Φανταστείτε: τα σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα δεν θερμαίνονται πριν από τα Χριστούγεννα, επειδή η κυβέρνηση δεν είχε χρήματα για τα καύσιμα. Το Ίδρυμα Soros προσφέρθηκε να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά οι σύλλογοι γονέων το απέρριψαν με μεγάλο θόρυβο, επειδή δεν ήθελαν "βρώμικο πετρέλαιο". Είναι για αυτούς προτιμότερο, τα παιδιά τους να παγώσουν. Αυτό δείχνει ότι λόγω της κρίσης η εχθρότητα απέναντι στη Δύση έχει γίνει ακόμα χειρότερη.
... ακριβώς. Πριν από δέκα χρόνια ήταν ο πιο δημοφιλής λαός, τώρα είναι ο λιγότερο δημοφιλής και οι Αμερικανοί έχουν πάρει την θέση τους. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι μόνο σύμβολα για τον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό και την εκμετάλλευση για την αριστερά.
Οι άνθρωποι που διαπραγματεύονται με τους δανειστές στη Δύση, είναι σοφοί και μορφωμένοι ώστε να γνωρίζουν ότι όλες αυτές οι ιδέες δεν μετράνε. Αν θέλουν να εκλεγούν, θα πρέπει να πούνε στους ανθρώπους ότι δεν εμπιστεύονται τη Δύση.
Βλέπουμε, στην πραγματικότητα, μια καταστροφική εξαφάνιση του πολιτικού κέντρου. Το ΠΑΣΟΚ το αριστερό κέντρο, που κατά τα τελευταία 35 χρόνια ήταν η κυρίαρχη δύναμη έχει πλέον χωριστεί σε εκατοντάδες μικρές ομάδες. Το 2009 είχε το 44 τοις εκατό των ψήφων. Στις ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές του Μαΐου μπορεί να είναι ευτυχισμένο αν θα πάρει 4,4 τοις εκατό. Οι Δεξιοί είναι εξίσου χωρισμένοι. Και το χειρότερο είναι, ότι η πολιτική έχει μια τέτοια κακή εικόνα: Κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί με το θέμα. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι λένε: Για όνομα του Θεού, τι να κάνω εκεί;
...και εκείνων πού σαν να ήθελαν να ξεκινήσουν να ιδρύσουν ένα αντι-Μαφία Κόμμα στην εποχή του 1920 στην Νέα Υόρκη. Ξαφνικά όλοι συσπειρώνονται και τοποθετούνται κατά των νεοεισερχόμενων. Η ανανέωση του ελληνικού πολιτικού Σώματος μου φέρνει σημαντικό πονοκέφαλο. Δεν βλέπω κανένα ενδιαφέρον για ανανέωση. Οι άνθρωποι που τώρα θέλουν να μας «σώσουν», είναι αυτοί που μας έσπρωξαν στην κρίση.
Σε ορισμένα θέματα καθόλου. Κατά την ανανέωση της πολιτικής, για παράδειγμα, δεν θα υπήρχε τίποτα χειρότερο για έναν υποψήφιο μια υποψία, ότι υποστηρίζεται από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους. Κοιτάξτε, αυτό που η Δύση θέλει από εμάς δεν είναι ρεαλιστικό: ότι θέλουν να μας αλλάξουν από μια στιγμή στην άλλη εντελώς την νοοτροπία μας. Η Δύση δεν έχει καταλάβει τι είδους χώρα είναι η Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες σκέφτονται και αντιδρούν. Οι προδιαγραφές της Δύσης είναι πολύ λογικές αλλά εμείς δεν είμαστε λογικοί. Παρά το γεγονός ότι η λογική εφευρέθηκε από τον Αριστοτέλη.
Το κράτος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Είναι πολύ μεγάλο, κοστίζει πολλά χρήματα και είναι τόσο άσχημα οργανωμένο ώστε να μην μπορεί κάποιος να το μεταρρυθμίσει. Με την ευκαιρία, δεν το είχε καταφέρει ούτε η δικτατορία. Οι συνταγματάρχες έλεγαν μεγάλα λόγια, ότι θα ήθελαν να αλλάξουν τα πάντα. Στο τέλος όμως η γραφειοκρατία είχε γραφικοποήσει την δικτατορία. Σήμερα, οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν στην ουρά δύο ώρες στο νοσοκομείο πριν εισαχθούν. Οι άνθρωποι που επινοούν αυτά , είναι σαδιστές. Αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ήταν ευτυχισμένοι, αν δεν αλλάζε τίποτε.
Γιατί δεν διαμαρτύρονται οι πολίτες, εάν μεταχειρίζονται τόσο άσχημα;
Οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να σκέφτονται κριτικά ούτε στο σχολείο ούτε στο σπίτι. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Δύσης, στην οποία η θεωρία του Δαρβίνου δεν διδάσκεται, επειδή το εμποδίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Στη Δύση, χρειάστηκαν τρεις ή τέσσερις αιώνες, μέχρι να προκύψει η κοινωνία των πολιτών. Εδώ επίσης θα ορθοποδήσει. Είχαμε πολύ καιρό που δεν είχαμε καμιά αστική τάξη. Μέχρι το τέλος του 19ου Αιώνα η Ελλάδα ήταν σε φεουδαρχικό κράτος. Λίγοι ήταν γαιοκτήμονες, οι πόλεις ήταν υπανάπτυκτες. Όταν γεννήθηκα, η Αθήνα είχε 400 000 κατοίκους. Τώρα υπάρχουν τέσσερα εκατομμύρια. Όταν αυξήθηκε ο πληθυσμός αυξήθηκε πάνω από τρία εκατομμύρια, δεν μπορούσαν να μορφωθούν τόσο γρήγορα. Αυτό απαιτεί χρόνο.
Είμαι αισιόδοξος ότι κάποια μέρα θα έχουμε μια δυτική ορθολογική κοινωνία. Η άλλη πιθανότητα είναι ότι είμαστε σαν το Ιράν, μια θεοκρατία. Η εκκλησία αναμειγνύεται ήδη σε όλα. Το Σύνταγμά μας ξεκινά με μια αναφορά στην Αγία Τριάδα μέσα, όχι με τη δύναμη που πηγάζει από το λαό.
Μερικές φορές οι άνθρωποι μου λένε κατ' ιδίαν ότι συμφωνούν μαζί μου. Συχνά ακούω παρατηρήσεις με ζήλια, ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν τις απόψεις μου, γιατί έχω βγάλει χρήματα από την διαφήμιση και έχω στην άκρη. Αντίθετα έχω χάσει πολλά χρήματα στην κρίση και πρέπει να συνεχίζω να δουλεύω. Αλλά με τις απόψεις μου, σίγουρα είμαι στη μειονότητα στη χώρα αυτή. Είμαι ένα μαύρο πρόβατο.
0 σχόλια: