ΕΡΕΥΝΑ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Θα ήθελα να συγκρίνω, μέσα από γεγονότα, την στάση της αστυνομίας απέναντι στους πολίτες, την περίοδο της δικτατορίας του Γεωργίου Παπαδόπουλου και την περίοδο της δημοκρατίας του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου.

Ακολουθεί οπτικοακουστικό υλικό ιδιαίτερα βίαιο!!


ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


17 Νοεμβρίου 1967 εξέγερση Πολυτεχνίου.
Αποσπάσματα από βικιπαίδεια..

Οι φοιτητές που είχαν παραμείνει στο Πολυτεχνείο, μαζεύτηκαν στο κεντρικό προαύλιο, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο. Η πτώση της πύλης ακολουθήθηκε από την είσοδο μιας μονάδας ενόπλων στρατιωτών των ΛΟΚ που οδήγησαν τους φοιτητές, χωρίς βία, έξω απο το Πολυτεχνείο, μέσω της πύλης της οδού Στουρνάρα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που περιμένουν στα δυο πεζοδρόμια της Στουρνάρα επιτίθενται στους φοιτητές, την έξοδο των οποίων αποφασίζουν (σύμφωνα και με το πόρισμα του εισαγγελέα Τσεβά) να περιφρουρήσουν κάποιοι από τους στρατιώτες, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις επενέβησαν και εναντίον των αστυνομικών που βιαιοπραγούσαν στους φοιτητές.

Πολλοί φοιτητές βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδιώκουν τους εξεγερθέντες. Οι εκφωνητές του σταθμού του Πολυτεχνείου παρέμειναν στο πόστο τους και συνέχισαν να εκπέμπουν το ιστορικό μήνυμα για 40 λεπτά μετά την έξοδο, οπότε συνελήφθησαν.

Αποτέλεσμα συγκρούσεων..
Ο Χρήστος Λάζος υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι 83 και ίσως περισσότεροι. Ανάμεσά τους ο 19χρονος Μιχάλης Μυρογιάννης ο μαθητής λυκείου Διομήδης Κομνηνός και ένα πεντάχρονο αγόρι που εγκλωβίστηκε σε ανταλλαγή πυρών στου Ζωγράφου.

Κατά τη δίκη των υπευθύνων της χούντας υπήρξαν μαρτυρίες για τον θάνατο πολλών πολιτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Τέλος χιλιάδες σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν οι τραυματίες πολίτες.

Τιμωρία..Στις 30 Δεκεμβρίου του 1975

Δημήτριος Ιωαννίδης (αρχηγός της ΕΣΑ περίοδο της εξέγερσης): 7 φορές ισόβια για ηθική αυτουργία σε 7 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε 38 απόπειρες ανθρωποκτονιών και πρόκληση διάπραξης κακουργημάτων, καθώς και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Γεώργιος Παπαδόπουλος (εν ενεργεία δικτάτορας την περίοδο της εξέγερσης): 25 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονίες από πρόθεση και απόπειρες ανθρωποκτονιών, καθώς και δεκαετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Σταύρος Βαρνάβας (αντιστράτηγος Ε.Α.): 3 φορές ισόβια για ηθική αυτουργία σε 3 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε 17 απόπειρες ανθρωποκτονιών και πρόκληση διάπραξης κακουργημάτων, καθώς και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Νικόλαος Ντερτιλής (ταξίαρχος Ε.Α.): Ισόβια κάθειρξη και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για ανθρωποκτονία από πρόθεση του φοιτητή Μυρογιάννη.

Άλλοι τέσσερις ανώτατοι αξιωματικοί σε 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε συνολικά 12 ανθρωποκτονίες και 56 απόπειρες ανθρωποκτονιών, καθώς και δεκαετής στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Άλλοι 12 κατηγορούμενοι σε μικρότερες ποινές, από 5 μήνες έως 10 χρόνια κάθειρξη για διάφορες κατηγορίες, κυρίως για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Οι ποινές κάτω του ενός έτους, ήταν εξαγοράσιμες.

ΕΣΑ Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας.
Ήταν η μυστική αστυνομία και το κύριο σώμα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974). Η ΕΣΑ δεν ήταν δημιούργημα της Δικτατορίας.
Οι άνδρες της ΕΣΑ φορούσαν χαρακτηριστική στολή με γαλάζιο πηλήκιο και λευκά περιβραχιόνια ενώ έφεραν μεγάλα ξύλινα γκλομπς (ρόπαλα).

Έρευνα βασισμένη σε συνεντεύξεις 21 πρώην μελών της ΕΣΑ έδειξε ότι όλοι είχαν επιστρατευτεί αρχικά σε κανονική στρατιωτική θητεία κι έπειτα στην ΕΣΑ. Περνούσαν σειρά μεθοδικών εκπαιδεύσεων για μια περίοδο μηνών, ώστε να προετοιμαστούν ψυχολογικά για τα βασανιστήρια συλληφθέντων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

11/5/2011 συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ
                                                                  


Από μαρτυρίες:
100 τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία έπειτα από την πορεία της πανελλαδικής απεργίας. Άλλοι τόσοι, πιο ελαφρά χτυπημένοι, κατέφυγαν σε φαρμακεία και σπίτια για τις πρώτες βοήθειες. Ένας διαδηλωτής χαροπαλεύει, ένας έχει χάσει τη σπλήνα, πολλά σπασμένα κεφάλια, χέρια 
και γνάθοι.
Τα μάτια μιας κοπέλας αιμορραγούν. Ένας 16χρονος είναι διπλωμένος στα δύο, ενώ φίλοι τον ραντίζουν με ένα μπουκαλάκι νερό για να τον συνεφέρουν. Όλοι βήχουν, τυφλοί σχεδόν προσπαθούν να αποφύγουν τα αναποδογυρισμένοι γκλομπ, να βρουν μια γωνιά προκειμένου να γλιτώσουν από το ανελέητο ξύλο, τις 
χειροβομβίδες κρότου-λάμψης που στοχεύουν σωρηδόν τα κεφάλια των διαδηλωτών, την τύφλωση των ενισχυμένων, νέων δακρυγόνων και αυτή την καταραμένη αίσθηση πνιξίματος και τάσης προς έμετο που προκαλούν τα ασφυξιογόνα.                              15/6/2011 συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ
    Μέρος της ομιλίας του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου στην αστυνομία..
"Δεν σας το κρύβω πως ήρθα εδώ με πολύ μεγάλη δυσκολία. Όχι μόνο γιατί δυσκολεύομαι να περπατήσω αλλά γιατί, θα βρεθώ ανάμεσα σε ένστολους συμπολίτες μου, όπου κάποιοι από αυτούς με άφησαν ανάπηρο. Ίσως και μεταξύ σας να βρίσκεται και ο διοικητής της διμοιρίας που έδωσε την
εντολή να μου πεταχτεί η χειροβομβίδα κρότου-λάμψης.
Αρκετό αίμα έτρεξε από το σώμα και την ψυχή μου. Δεν θέλω να τρέξει άλλο από πολίτες, ένστολους ή μη. Αρκετά ως εδώ.
Βρίσκομαι εδώ για να συγχωρέσω εγώ αυτούς που με άφησαν ανάπηρο. Αυτούς που μου κατέστρεψαν τη ζωή. Τουλάχιστον εγώ μπορώ να κοιμάμαι στο μαξιλάρι μου ήσυχος, όχι γιατί δεν ακούω κανέναν θόρυβο πλέον, αλλά γιατί έχω την καρδιά και τη συνείδησή μου ήσυχες. Και δεν σας κρύβω πως όλο αυτόν τον καιρό, μέσα στο μυαλό μου γυρνούσε συνεχώς το ερώτημα: «Γιατί;» Τι άραγε να φοβήθηκαν οι πάνοπλοι άνδρες των ΜΑΤ από έναν άμαχο; Τι κακό θα μπορούσα να τους κάνω; Γιατί με στοχοποίησαν;
Γιατί δεν είναι πως μου εκτοξεύτηκε μόνο η χειροβομβίδα. Μου απαγορεύτηκε να πλησιάσω το πρόχειρο ιατρείο στο Σύνταγμα, στη συνέχεια με «περιποιήθηκαν» αστυνομικοί με μοτοσικλέτες και μου απαγορεύτηκε από αστυνομικά μπλόκα να πάω στο νοσοκομείο δια της ευθείας οδού, αναγκάζοντάς με επί μεγάλο 
χρονικό διάστημα, λιποθυμώντας και ζαλισμένος να γυρνάω στους δρόμους του Παγκρατίου για να φτάσω στο νοσοκομείο."29-30/6/2011 Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Από μαρτυρίες:
Περισσότεροι από 500 διαδηλωτές με αναπνευστικά προβλήματα. ενώ δεκάδες άλλοι φέρουν χτυπήματα ή εγκαύματα από δακρυγόνα.Συνολικά, 99 τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και είχαν βγει μέχρι το βράδυ -με εξαίρεση την «προληπτική εισαγωγή» ενός 15χρονου με
κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.Από τα μεγάφωνα του Μετρό γίνονται συνεχώς εκκλήσεις να μην συγκεντρώνονται στις αποβάθρες οι επιβάτες, μιας και ο καπνός από τα χημικά έχει φτάσει μέσα στο σταθμό του Μετρό. Οι γιατροί που βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος κάνουν λόγο για «άγρια αντιμετώπιση» των διαδηλωτών από τις αστυνομικές δυνάμεις.


05/10/2011 συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

Δικηγόροι, γιατροί, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στα εμπορικά λιμάνια συμμετέχουν στην απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Ένταση ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ συνεχίζουν την τακτική να επιτίθενται σε συγκεντρωμένους διαδηλωτές μπροστά στο άγαλμα του αγνώστου στρατιώτη. Διαδηλωτής τραυματίστηκε όταν σπρώχτηκε στις σκάλες του μετρό μετά από επίθεση των ΜΑΤ. Επί της Αμαλίας υπήρξε σύλληψη διαδηλωτή, ο οποίος ήταν πεσμένος στο έδαφος και τον χτυπούσαν τα ΜΑΤ. ΜΑΤ επιτέθηκαν σε γυναίκα φωτογράφο του AFP με αποτέλεσμα να βρεθεί με σπασμένα δόντια ενώ έβγαζε φωτογραφίες στα πλαίσια της επαγγελματικής της δραστηριότητας. Αστυνομικοί και χημικά έφτασαν μέχρι το μετρό όπου η κατάσταση ήταν αποπνικτική και βίαιη, αφήνοντας πίσω της δύο τραυματίες.

20/10/2011 συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ


Πεθαίνει ,μετά από εκτεταμένη χρήση χημικών της αστυνομίας, από καρδιακό επεισόδιο ο 53χρονος οικοδόμος Δημήτρης Κοτσαρίδης. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στην προαναφερθείσα ανακοίνωσή του υπενθύμιζε ότι απόφαση του ΟΗΕ ήδη προ τεσσαρακονταετίας (2603 της 16ης Δεκεμβρίου του 1969) απαγορεύει τη χρήση των χημικών ουσιών αυτού του τύπου ακόμη και για... πολεμικούς σκοπούς!


Σύμφωνα με τις πηγές, την περίοδο της δικτατορίας, οι αστυνομικοί υπερέβαλαν τόσο σε βία, έναντι πολιτών που διαμαρτύρονταν, ώστε να επέμβει ο στρατός εναντίον τους!


Την περίοδο της δημοκρατίας που διανύουμε, η αστυνομία καταστέλλει ειρηνικές διαδηλώσεις με τόνους χημικών, ληγμένων ή μη, με αδικαιολόγητα υπερβολική βία, έναντι πολιτών, σε κάθε της ευκαιρία, φορώντας στολή ή χωρίς στολή.
Απ' ότι φαίνεται ο θεσμός της "αστυνομίας"  υφίσταται  μόνο στα χαρτιά.


Τα εγκλήματα των αστυνομικών, κατά την περίοδο της χούντας, δικάστηκαν.
Τα εγκλήματα των αστυνομικών, κατά την περίοδο της δημοκρατίας ΔΕΝ δικάστηκαν...
Συμμέτοχη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, κάλυψαν εκατοντάδες εγκλήματα έναντι του ελληνικού λαού.

0 σχόλια: