IPCC: ΚΑΥΣΩΝΕΣ ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΛΟΓΩ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

  • Αναρτήθηκε: 19.11.11 -
Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν στα κύματα καύσωνα που προκαλούνται από ανθρωπογενείς κλιματικές αλλαγές, έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες των τα Ηνωμένων Εθνών.

Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική αλλαγή γράφει ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι οι ζεστές μέρες θα γίνουν θερμότερες στο μέλλον.


Μέχρι το τέλος του αιώνα η συχνότητα των καυσώνων θα αυξηθεί, κατά ένα συντελεστή 10, στις περισσότερες περιοχές, αν ο κόσμος συνεχίζει να αντλεί έξω τόσο πολύ διοξείδιο του άνθρακα και άλλων αερίων.

Η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει ξηρασίες και να σκοτώσει τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους. Ο τελευταίος σοβαρός καύσωνας στη Βρετανία το 2003, σκότωσε τουλάχιστον 2.000 άτομα.

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε 10 ημέρες πριν, με συνομιλίες για το κλίμα στο Durban της Νότιας Αφρικής, είναι η πρώτη συνολική αναθεώρηση του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, για ακραία καιρικά φαινόμενα και πώς να τα διαχειριστούμε καλύτερα.

Η τελευταία έκθεση, 100 επιστημόνων, φρόντισε να παραδεχτεί ότι υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από την κλιματική αλλαγή αλλά θα έχει αντίκτυπο.

Για παράδειγμα, είναι πιθανό ότι οι έντονες βροχοπτώσεις θα αυξηθούν σε πολλές περιοχές του πλανήτη μέχρι το 2100, ιδιαίτερα στις τροπικές περιοχές και κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, όπως η Ευρώπη. Το επίπεδο της θάλασσας είναι πιθανόν να αυξηθεί βάζοντας παράκτιες κοινότητες σε κίνδυνο.

Πηγή: telegraph