ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΕΚΤΙΝΑΣΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΤΑ 700 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ‏

  • Αναρτήθηκε: 25.12.11 -
Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι ο νόμος της ζήτησης και προσφοράς θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο πολύ την τιμή του βουτύρου, ώστε να φτάσει να πωλείται στη μαύρη αγορά της Νορβηγίας 700 ευρώ το κιλό!



Το βούτυρο ως γνωστόν, χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών, για κουλουράκια κλπ., άρα στα φετινά Χριστούγεννα σίγουρα κάτι θα λείψει στη Νορβηγία. 

Την καλοκαιρινή περίοδο η ζήτηση βουτύρου, από τους Νορβηγoύς, αυξήθηκε κατά 30%, παράλληλα οι έντονες βροχοπτώσεις και κακοκαιρίες επηρέασαν την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνοντας κατά πολύ την παραγωγή.

Η ανισότητα αυτή επιτέλεσε στην παρούσα κατάσταση, όπου πλέον είναι αδύνατο να βρεθεί ακόμα και 1 γραμμάριο βουτύρου στα σούπερ μάρκετ.

Η όλη κατάσταση ευνοεί τους κερδοσκόπους, όπως ένας Ρώσος έμπορος, που πιάστηκε από την αστυνομία, στην προσπάθειά του να πουλήσει 90 κιλά κατεψυγμένο λίπος για βούτυρο.Και αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό, στα δίχτυα της αστυνομίας έπεσαν 2 Νορβηγοί που προσπάθησαν να περάσουν λαθραία 250 κιλά βούτυρο.