ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ Ο ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΝΟΜΟΥ‏



Καταδικάστηκε ο έμπορος των όπλων, αλλά ο δολοφόνος που τα χρησιμοποίησε έχει άσυλο και η ποινή του έχει παραγραφεί. Αυτή η παρομοίωση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την ελληνική πραγματικότητα για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου.


Ο «έμπορος όπλων» είναι 2 πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Ferrostaal, όπου καταδικάστηκαν από το Πρωτοδικείο του Μονάχου, με την κατηγορία της δωροδοκίας αξιωματούχων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία για πωλήσεις γερμανικών υποβρυχίων, σε ποινή φυλάκισης 2 χρόνων με αναστολή και πρόστιμα ύψους 36.000 και 18.000 ευρώ.


Η εταιρία καταδικάστηκε με πρόστιμο ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου, κατά τα έτη 2000-2007 δαπανήθηκαν πάνω από 62 εκατομμύρια ευρώ σε μίζες. Από αυτά περίπου 36 εκ. δόθηκαν στην Ελλάδα.

Ο "δολοφόνος" είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, όπου με το απαράδεκτο βουλευτικό άσυλο δε μπορεί να διωχθεί ποινικά για τις δωροδοκίες εκείνης της περιόδου.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει με άρθρο "Ο Υπουργός που δωροδοκήθηκε", ότι εκατομμύρια ευρώ έφτασαν στην Αθήνα μέσω Ελβετίας, Κύπρου, ΗΠΑ ή άλλων διαδρομών, και χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ακινήτων. Ο Γερμανός δημοσιογράφος Κλάους Οττ υποστηρίζει ότι σε ένα από αυτά τα ακίνητα διαμένει και ο Άκης Τσαχατζόπουλος.

Ωστόσο στο Πρωτοδικείο του Μονάχου δεν αναφέρθηκε ρητώς το όνομα του Α. Τσοχατζόπουλου, αλλά είναι πασιφανές ότι εκείνος διατελούσε τα καθήκοντα του Υπουργού Αμύνης.

Η εισαγγελία του Μονάχου δε μπορεί να καταδικάσει τον υπουργό Άμυνας, διότι καλύπτεται από ασυλία εκείνο το χρονικό διάστημα και αφετέρου γιατί στην Ελλάδα η παραγραφή αδικημάτων που συνδέονται με δωροδοκία, γίνεται πιο γρήγορα σε πολιτικούς απ’ ότι στους απλούς πολίτες.

"Σε μερικές χώρες είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις δουλειές χωρίς να δωροδοκήσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη γερμανική βιομηχανία" υποστηρίζει o δικαστής Γιόαχιμ Έκερτ.

 

0 σχόλια: