ΚΙΝΑ: ΤΟ ΝΕΦΟΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ?

  • Αναρτήθηκε: 7.12.11 -
Το τέλος του έτους βλέπει συνήθως τις καλύτερες καιρικές συνθήκες στο Πεκίνο, ηλιόλουστες μέρες, κρύες νύχτες και τον καθαρότερο αέρα.
Αλλά αυτή η χρονιά φαίνεται διαφορετική. 

Οι κάτοικοι εδώ και μέρες ξυπνάνε σε μια πόλη τυλιγμένη στο νέφος.  


 
Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνεται, αλλά πολλοί άνθρωποι που ζουν στο Πεκίνο δεν έχουν τέτοια αίσθηση και ζητούν τώρα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία τους.

Το χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών, στο Πεκίνο και σε μεγάλα τμήματα της βόρειας Κίνας, είναι η αιθαλομίχλη και η μειωμένη ορατότητα σε μερικές εκατοντάδες μέτρα.
Το σκηνικό είναι το ακόλουθο: ακυρώσεις πτήσεων, κλειστεί δρόμοι και σε ορισμένες περιοχές οι οδηγοί διατηρούν αναμμένα τα φώτα τους για όλη την ημέρα.

Ένας κινέζος blogger έγραψε: "Τρέξτε μακριά από την πρωτεύουσα της ομίχλης".
Οι κάτοικοι του Πεκίνου είναι ιδιαίτερα ανύσηχοι, με την τόσο αισθητή,
ατμοσφαιρική ρύπανση και κυκλοφορούν με μάσκες προσώπου.

Έντονες συζητήσεις και διαφωνίες γίνονται για τον τρόπο μέτρησης της ρύπανσης και των προτύπων που θα πρέπει να χρησιμοποιειθούν για τη βαθμολόγηση της ποιότητας του αέρα.

Η Κίνα χρησιμοποιεί το πρότυπο PM10 (μέτρηση των αιωρούμενων σωματιδίων
με διάμετρο 10 εκατομμυριοστά του μέτρου ή και λιγότερο), αλλά η αμερικάνικη πρεσβεία στο Πεκίνο χρησιμοποιεί ένα αυστηρότερο πρότυπο, το PM2.5, το οποίο μετρά τα μικρότερα σωματίδια, τα οποία μπορούν να βλάψουν περαιτέρω τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο σύμβουλος περιβάλλοντος, Steven Andrews, πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν είναι απόλυτα ειλικρινής σχετικά με τα επίπεδα ρύπανσης και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Από την άλλη πλευρά το Γραφείο Περιβάλλοντος της προστασίας της πόλης υποστηρίζει ότι, ο αριθμός των ημερών με καθαρό ουρανό, έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια.

"Η ρύπανση είναι σίγουρα σε καλύτερα επίπεδα, σε σχέση με τα προϋγούμενα
10 χρόνια", δήλωσε ο καθηγητής Zhu Tong, ο οποίος συμβούλευσε την κυβέρνηση σχετικά με την ποιότητα του αέρα για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.

Όμως πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι σήμερα είναι περισσότερο ενήμεροι για το θέμα και λιγότερο πρόθυμοι να συμβιβαστούν με την εισπνοή μολυσμένου αέρα.


"Καθώς οι άνθρωποι γίνονται πλουσιότεροι, τόσο περισσότερο ενδιαφέρονται για ένα καλύτερο περιβάλλον", δήλωσε ο καθηγητής Zhu, του Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Ένα θαμμένο άρθρο, στην εφημερίδα Ημερησία της Κίνας, τόνιζε ένα συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο: το ποσοστό του καρκίνου του πνεύμονα έχει αυξηθεί κατά 60% στο Πεκίνο κατά την τελευταία δεκαετία.





Πηγή: bbc