ΣΑΜΟΑ: ΔΙΑΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011‏

  • Αναρτήθηκε: 3.1.12 -
Το Σαββατοκύριακο έφτασε νωρίτερα απ ότι συνηθίζεται στο μικροσκοπικό νησί, Νότια του Ειρηνικού, της Σαμόα. Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η χώρα προσπέρασε ένα ολόκληρο 24ωρο και ξημέρωσε Σάββατο 31 Δεκεμβρίου.


Οι κάτοικοι της Σαμόα συγκεντρώθηκαν γύρω από το κεντρικό πύργο του ρολογιού στην πρωτεύουσα της Απία για να γιορτάσουν την ιστορική στιγμή. 




Ακολούθησαν εκρήξεις πυροτεχνημάτων, σειρήνες και χειροκροτήματα, καθώς αυτοκίνητα είχαν περικυκλώσει τον πύργο και κορνάραν.
Η Σαμόα είχε ως στόχο να ευθυγραμμίσει την ζώνη της ώρας της με τους βασικούς εμπορικούς εταίρους Ασίας - Ειρηνικού. Η μετατόπιση του χρόνου θα βοηθήσει τις συναλλαγές με την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αλλά θα δημιουργήσει πρόβλημα με τις γειτονικές χώρες της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, οι οποίες αποτελούν σημαντικούς εταίρους, έχοντας ημερολογιακά μια μέρα διαφορά. 


Η απόφαση αυτή πάρθηκε τον Ιούνιο από την κυβέρνηση της Σαμόα, ψηφίζοντας ένα νόμο κατάργησης της Παρασκευής 30 Δεκεμβρίου. Η χαμένη εργάσιμη μέρα αποφασίστηκε ότι θα πληρωθεί κανονικά.

Πηγή: huffingtonpost