Γερμανικοί τίτλοι ειδήσεων σήμερα.

  • Αναρτήθηκε: 10.2.12 -
Ρίξτε μια ματιά στους γερμανικούς τίτλους ειδήσεων. Διαβάστε τι αναφέρουν και πως βλέπουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα βάζει μπροστά τη μηχανή εκτύπωσης χρήματος. Η γερμανική εφημερίδα παραθέτει στοιχεία έρευνας του ελβετικού τραπεζικού ομίλου UBS, τα οποία δείχνουν ότι ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδας έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2010. O Στεφάν Ντεό οικονομικός αναλυτής της UBS αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ΕΚΤ παραχώρησε το δικαίωμα έκδοσης χρήματος στις κεντρικές τράπεζες των χωρών. Αυτό μπορεί να επιφέρει βαρύτατες συνέπειες», προειδοποιεί ο ειδικός της UBS αξιολογώντας τις επιπτώσεις της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Ωστόσο θεωρείται απίθανο ότι η Γερμανία ή άλλες χώρες του Βορρά θα αποκλείσουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη, καθώς δεν υπάρχει η νομική βάση γι’ αυτό. Πιο πιθανό είναι ότι οι προϋποθέσεις για μία νέα βοήθεια θα γίνουν τόσο σκληρές, ώστε οι Έλληνες θα εγκαταλείψουν μόνοι τους το ευρώ. Ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος Citigroup υπολογίζει την πιθανότητα επαναφοράς της δραχμής τους επόμενους 18 μήνες σε ένα ποσοστό άνω του 50%.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί ούτε με τη μείωση των κατώτατων μισθών, ούτε με τις μειώσεις των αποδοχών, που παγώνουν έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Από πού θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας; Προς το παρόν καμία μεγαλύτερη επιχείρηση δεν θα επενδύσει στην Ελλάδα. Γι' αυτό και δεν θα προχωρήσει η υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων. Χαμηλότερες αποδοχές σημαίνουν μόνο: λιγότερα έσοδα για το δημόσιο και περιορισμό της κατανάλωσης. Άδεια θα παραμείνουν επίσης και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η Ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς πάτο. Το μόνο που απομένει είναι ένα ριζικό κούρεμα από τους μεγάλους ιδιώτες πιστωτές, όπως οι τράπεζες κα τα hedge funds. Το μερίδιό της θα πρέπει να καταβάλει και η ΕΚΤ. Στη συνέχεια η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ. Όλα αυτά έχουν αναμφίβολα κόστος και τα αποτελέσματα θα αργήσουν να φανούν. Δεν υπάρχει όμως καμία ρεαλιστική εναλλακτική λύση.
Ποιο θα είναι το κέρδος μιας γενικής μείωσης μισθών σε μια χώρα, στην οποία οι εξαγωγές αποτελούν μόλις το 8% του ΑΕΠ; Ίσως όμως η υποταγή της Αθήνας να συμβάλλει στην σταθερότητα στην ευρωζώνη. Διότι η σκληρότητα σε βάρος της οικονομικά ασήμαντης Ελλάδας, όπως άλλωστε και το δημοσιονομικό σύμφωνο, έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: να ξεκαθαρίσουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη.
Αποτυχία στην Αθήνα. Η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μικρή διάρκεια της θητείας της. Τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες σε μια χώρα που χρειάζεται ριζικές αλλαγές; Και όλα αυτά υπό αντίξοες συνθήκες, με έναν ανεπίσημο κυβερνητικό συνασπισμό κομμάτων, του οποίου τα μέλη μισούνται μεταξύ τους μέχρι θανάτου και προετοιμάζονται για τις επόμενες εκλογές. Στον Λουκά Παπαδήμο δεν δόθηκε εξ αρχής καμία ευκαιρία, ούτε η δυνατότητα να την εκμεταλλευθεί. Εκείνοι που θα μπορούσαν να πληρώσουν φόρους έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Απομένουν οι φτωχότεροι να πληρώσουν το λογαριασμό και είτε δεν θέλουν πλέον να το πράξουν, είτε δεν μπορούν.

Πηγή: dw