Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • Αναρτήθηκε: 16.2.12 -
Δείτε τους κυριότερους τίτλους ειδήσεων από τον γερμανικό τύπο σήμερα. Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.







Μία χορωδία υποκριτών. Οι Έλληνες φταίνε. Αυτή είναι η επωδός στην οποία συμφώνησαν οι επικεφαλής του Γιούρογκρουπ. Η επωδός αυτή εξυπηρετεί δύο σκοπούς: Πρώτον επιτρέπει να σέρνουν τους Έλληνες από τη μύτη και να απαιτούν από αυτούς διαρκώς νέες παραχωρήσεις. Δεύτερον θέλουν να προεξοφλήσουν το ζήτημα της ευθύνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα πράγματι χρεοκοπήσει. Σας δώσαμε τόσες ευκαιρίες, επιμένει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σχεδόν κάθε Έλληνας θεωρεί τη διαφθορά ως μεγάλο πρόβλημα. Η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια επικρατεί στην Ελλάδα, όπου το 98%, δηλαδή σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η διαφθορά αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Ακολουθούν η Πορτογαλία και η Κύπρος με 97%, η Ουγγαρία και η Ρουμανία με 96% και οι Βουλγαρία και Σλοβενία με 95%.
Τελικά, η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα. Αν προκύψουν κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, όπως εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, θα τα διοχετεύσει η ΕΚΤ, όπως προβλέπει το καταστατικό της, στις κεντρικές τράπεζες των κρατών για να δοθούν στη συνέχεια στις κυβερνήσεις. Θα είναι τότε υπόθεση των κρατών το πως θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα ποσά για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, είπε ο Άσμουσεν και ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης τον συμπλήρωσε: ‘Όταν μοιραστούν τα κέρδη, κάθε κυβέρνηση οφείλει να αποφασίσει μόνη της τι μερίδιο αντιστοιχεί στην Ελλάδα.
Πόλεμος των ρόδων. Η μετάθεση των εκλογών κατ’ εντολή του Γιούρογκρουπ θα ισοδυναμούσε με παραίτηση για την κυβέρνηση των Αθηνών. Ο Σόιμπλε το ξέρει αυτό, αλλά προκαλεί εντελώς συνειδητά και στριμώχνει τους Έλληνες ικέτες στη γωνία. Οι σχέσεις έχουν στο μεταξύ διαλυθεί τόσο ώστε όλα φαίνεται να καταλήγουν σε διαζύγιο.
Ο κ. Σόιμπλε λοιδορεί την πατρίδα μου. Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Αθήνα και οι Έλληνες πολιτικοί αντιδρούν με διαρκώς μεγαλύτερη ευθιξία. Τώρα ο πρόεδρος της χώρας Κ. Παπούλιας αφήνει τη δυσθυμία του να εκδηλωθεί δημόσια. Στόχος της επίθεσης, ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.
Πλησιάζει στην Ελλάδα το νέο πακέτο. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αυξάνει τις απαιτήσεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη πρωτοβουλιών της Ελλάδας για να σώσει τα σπασμένα. Οι σοσιαλδημοκράτες θέλουν να στείλουν τους δικούς τους βουλευτές στην Ελλάδα για να συζητήσουν με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει προτάσεις για τόνωση της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Απειλείται η Ελλάδα από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα? Τα μέλη του κοινοβουλίου στο Βερολίνο έχουν την ανησυχία, για το αν θα μπορούσε να γίνει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, καθώς οι στρατηγοί φαίνονταν σοβαροί και ζοφεροί κατά την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Ο Παπούλιας θέλησε να στείλει ένα μήνυμα εθνικής υπερηφάνειας και πατριωτισμού.

Πηγή: dw