Οι πλούσιοι εξακολουθούν να ζουν όπως και πριν την κρίση.

  • Αναρτήθηκε: 4.12.12 -
Καθώς η χώρα αγωνίζεται, οι πλούσιοι εξακολουθούν να αγοράζουν Gucci, Prada και Louis Vuitton, αν και τα εκθειάζουν πιο διακριτικά. Αρκεί να κάνεις μια μικρή βόλτα στα βόρεια προάστια της Αθήνας, στην Κηφισιά.


"Μια ομάδα της κοινωνίας δεν έχει πληγεί από την κρίση, οι πολύ πλούσιοι", λέει ο Θοδωρής Βόσδας, διευθύνων σύμβουλος γερμανικού υποκαταστήματος κτηματομεσιτικού γραφείου στην Κηφισιά.

Άλλοι κάτοικοι περιγράφουν τα προάστια και την Εκάλη, όπου μένει ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, ως μέρη παρόμοια του Notting Hill, του South Kensington και του Knightsbridge. Η Κηφισιά έχει επίσης μια παρόμοια αίσθηση, καθώς συναντάς ουρές έξω από τα νυχτερινά κέντρα και στις καφετέριες της πλατείας, όπου χρεώνουν περίπου 5 ευρώ τον καπουτσίνο.

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 30% συγκριτικά με πέρυσι. Περίπου 65.000 καταστήματα έχουν κλείσει τα τελευταία 3 χρόνια και άλλα 50.000 ακούγεται ότι είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Στα πολυτελή καταστήματα της Κηφισιάς όμως η δουλειά είναι ακόμα έντονη, σύμφωνα με τους υπαλλήλους των μαγαζιών. "Υπάρχει μια κρίση και μπορείτε να τη νιώσετε παντού, αλλά στην Κηφισιά είναι πολύ καλύτερα επειδή οι άνθρωποι εκεί είναι πλουσιότεροι", είπε η Μαρία Δούκα στο κατάστημα Gucci. "Φυσικά οι μεγάλες εμπορικές μάρκες όπως η Gucci δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα, με εξαίρεση από κάποιες οικογενειακές επιχειρήσεις. Σχεδόν καθημερινά κάποια κλείνει. Μερικές κυρίες φοβούνται να κυκλοφορούν με πολυτελείς τσάντες".

"Δεν τους αρέσει να φορούν ρούχα από μεγάλες μάρκες, αλλά τα αγοράζουν ακόμα όπως περίπου και πριν από 5 μήνες", είπε η Βάσω Σχοινά. Σύμφωνα με την φοιτήτρια Άννα Μαρτέτσκλα, οι κάτοικοι που κινούνται στο κέντρο της Αθήνας πρέπει να διατηρούν πιο χαμηλό προφίλ, αλλά δεν έχουν επηρεαστεί όλοι από τη κρίση. Εδώ δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις".

Ο Ευάγγελος Κριέλας δήλωσε ότι "Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στην Κηφισιά δεν εργάζονται, απλά λαμβάνουν κάθε μήνα λεφτά από ενοίκια".

"Δεν πληρώνουν, αυτό είναι το πρόβλημα. Εάν οι πλούσιοι πλήρωναν δε θα είχαμε πρόβλημα", είπε η φοιτήτρια Ανγκελίσα Τσέργα.

Η Νίκη Φιδάκι υποστηρίζει ότι "Οι άνθρωποι που έχουν τα χρήματα δε πληρώνουν. Εάν εγώ δεν πλήρωνα τους φόρους, θα πήγαινα στη φυλακή. Εάν γινόμουν πλούσια θα έβρισκα τρόπο να μη πληρώσω. Αυτή τη στιγμή οι φτωχότεροι πληρώνουν για τους πλούσιους, αυτό είναι το σκάνδαλο".΄

Ο κος Βόσδας λέει ότι πολλοί από τους πλουσιότερους Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, δε τους νοιάζει.

Πηγή: guardian