Η Ελλάδα οδεύει στην κόλαση χάρη της κακής διαχείρισης της κρίσης.

  • Αναρτήθηκε: 20.10.12 -
Η κακοδιαχείριση της ελληνικής κρίσης από την ΕΕ, θα οδηγήσει την συναίνεση της Ελλάδας στην αυτοκτονία. Όταν ξέσπασε η κρίση το 2010, η Ελλάδα είχε 300δις χρέος. Θα ήταν οδυνηρή αλλά πολύ πιο απλή μια αναδιάρθρωση του χρέους και θα έκανε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Αντ' αυτού η ΕΕ επέβαλε άγρια μέτρα λιτότητας, δημιουργώντας τη χειρότερη ύφεση της ελληνικής ιστορίας.


Το αποτέλεσμα φάνηκε το 2012, όπου το ελληνικό χρέος ανήλθε στα 370 δις ευρώ. Από αυτά μόνο τα 200 δις παρέμειναν στα χέρια ιδιωτών. Η πραγματική ζημία της αναδιάρθρωσης του χρέους προκλήθηκε στα συνταξιοδοτικά ταμεία και στους μικρούς ομολογιούχους, όπου οι απώλειες είναι καταστροφικές. Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπισαν σημαντικές απώλειες, αλλά το ελληνικό κράτος φάνηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρο, δανείζοντας τες 50 δις ευρώ για την αύξηση του κεφαλαίου.

Η πολιτική της ΕΕ κατάφερε να μετατρέψει ένα πρόβλημα χρέους, ανάμεσα στο κράτος και στους ιδιώτες δανειστές, σε πρόβλημα χρέους μεταξύ κρατών και διμερών οργανισμών. Όταν η Ελλάδα καταφέρει και πάλι να σηκώσει το ανάστημα της θα υπάρξουν μεγάλες ταραχές ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους στο μέλλον, αποφεύγοντας να ακολουθήσουν την ελληνική πορεία αναδιάρθρωσης. Υπάρχουν πολλά μαθήματα ακόμα από την εξελισσόμενη ελληνική καταστροφή. Το νέο πρόγραμμα διάσωσης υπόσχεται ανάπτυξη, συνθλίβοντας τους μισθούς και απελευθερώνοντας την οικονομία.

Ωστόσο η Γερμανία συνεχίζει να κρατάει τους μισθούς της σταθερούς. Καμία χώρα στην ευρωζώνη δε μπορεί να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα ρίχνοντας τους μισθούς. Όσων αφορά την απελευθέρωση της οικονομίας, θα ήταν πιο συνετό αν αφορούσε τις μονοπωλιακές δομές που κρατούν τις τιμές των τροφίμων και των άλλων αγαθών ιδιαίτερα ψηλά στην Ελλάδα. Αλλά αντ΄ αυτού, το σχέδιο θα απελευθερώσει τις υπηρεσίες των γιατρών, των πρατηρίων βενζίνης, των τουριστικών ξεναγών και των κομμωτών.

Η Ελλάδα οδεύει στην στασιμότητα, αλλά ακόμα και αυτό θα φανεί επιθυμητό σε σχέση με την κόλαση που θα αντιμετωπίσει το 2012-2013. Εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου ύφεσης, η κυβέρνηση έχει στόχο τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και θα υπάρξουν μεγάλες περικοπές στις επενδύσεις και στην κατανάλωση. Οι προοπτικές για την οικονομία και την κοινωνία είναι καταστροφικές.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο ελληνικός λαός θα συναινέσει στην εθνική αυτοκτονία και στις εμμονές της ελληνικής ελίτ. Η διαδρομή που ακολουθεί η Ελλάδα θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή και θα οδηγήσει στη χρεοκοπία και στην έξοδο από την ευρωζώνη. Αυτό θα φέρει αναπόφευκτα πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Η ΕΕ αρνήθηκε να αντιμετωπίσει την κρίση της ευρωζώνης με ριζοσπαστικά μέτρα, όπως με διαγραφή του χρέους και με αναδιοργάνωση της νομισματικής ένωσης, και αντί αυτών ήταν μαλθακή με τις τράπεζες και επέβαλε σκληρά μέτρα λιτότητας. Η κρίση εισέρχεται σε μια πιο σύνθετη και επικίνδυνη φάση και θα παίξει και πάλι τον πρώτο της ρόλο στην Ελλάδα.

Άρθρο του 
Πηγή: guardian