Τα σύνορα της Ελλάδας είναι ανοιχτά σαν μια πόρτα αχυρώνα.

  • Αναρτήθηκε: 9.3.12 -
7 ευρωπαϊκές χώρες ρίχνουν βαριές κατηγορίες για σοβαρές παραλείψεις, όσον αφορά την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης ώστε να λυθεί το πρόβλημα.


Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ακτογραμμή και πολλά νησιά τα οποία δε μπορούν εύκολα να ελεγχθούν. Κάθε χρόνο χιλιάδες πρόσφυγες διασχίζουν τα ελληνικά σύνορα, κυρίως μέσω Τουρκίας, με προορισμό τις χώρες της ΕΕ.

Η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν από την Ελλάδα καλύτερη φύλαξη των συνόρων της, προκειμένου να σταματήσει η παράνομη είσοδος των προσφύγων. Τον Οκτώβριο του 2010 η ευρωπαϊκή επίτροπος Cecilia Malmström ανέφερε ότι το 90% των παράνομων μεταναστών διέρχονται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας. Το πρόβλημα αυτό υφίσταται ακόμη, παρά τις τότε διαβεβαιώσεις της Αθήνας.

Στη Γερμανία ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο ήταν 28.000 το 2009, το επόμενο έτος αυξήθηκε στους 41.000. Το 2011 τελικά διαμορφώθηκε στους 49.000. Ο γερμανός υπουργός και η κα Mikl-Leitner εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών εσωτερικών, ότι θα συζητήσουν για τη μετανάστευση και τους κανόνες της συνθήκης Σένγκεν.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο που μιλάει για την απειλή της ΕΕ στην Ελλάδα, ότι θα εξαιρεθεί από τη συνθήκη του Σένγκεν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Spiegel εδώ.
Πηγή: spiegel