Τέλος της συνθήκης Σένγκεν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

  • Αναρτήθηκε: 20.4.12 -
Γερμανία και Γαλλία προτείνουν να λήξει προσωρινά η συνθήκη Σέγκεν και να επαναφέρουν ελέγχους στα σύνορα ως μέσο έσχατης ανάγκης. Κάτι τέτοιο θα καταστρέψει ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της ευρωπαϊκής ενότητας και ίσως σημάνει τη διάλυση της ΕΕ.


Η Γερμανία και η Γαλλία δεν αστειεύονται αυτή τη φορά. Σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια συζήτηση για την επαναφορά των εθνικών συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν. Ο γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, Hans-Peter Friedrich και ο Γάλλος ομόλογός του Claude Guéant, ετοίμασαν μια επιστολή με την οποία θα καλέσουν τις κυβερνήσεις να ελέγξουν τα σύνορά τους, όπως ακούγεται, για περίοδο 30 ημερών.

Από το 1995 οι πολίτες των χωρών της ζώνης Σένγκεν ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ηπειρωτικής Ευρώπης. Αυτή η πρόταση θα ρίξει την Ευρώπη δεκαετίες πίσω.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και μέσω της εκστρατείας του κάνει λόγο ότι θα υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες. Πέρυσι η Δανία είχε ανακοινώσει ότι θα επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους, προειδοποιώντας για το τέλος των ελεύθερων ταξιδιών.

Η Ελλάδα έχει προειδοποιηθεί πολλές φορές για την παραβίαση της συνθήκης Σένγκεν, αφού δεν καταφέρνει να φυλάει επαρκώς τα σύνορά της, επιτρέποντας στους πρόσφυγες να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις γειτονικές χώρες.

Πηγή: spiegel