Γερμανική υποκρισία στις ελληνικές αμυντικές δαπάνες

  • Αναρτήθηκε: 20.4.12 -
Η αγάπη της Αθήνας για όπλα και η προθυμία της Γερμανίας και της Γαλλίας να την ταΐσουν, έχει πάρει φωτιά την ώρα που η Ελλάδα παλεύει με την κρίση.


Λίγο καιρό μετά το σκάνδαλο των υποβρυχίων, ο Γιάννης Παναγόπουλος πρόεδρος της ΓΣΕΕ βρέθηκε να κάθεται απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ σε μια ιδιωτική συνάντηση. Όταν ήρθε η σειρά του να αντιμετωπίσει τη γερμανίδα Καγκελάριο έθεσε το θέμα των αμυντικών δαπανών. Ένα θέμα που πολλοί Έλληνες ήθελαν να ερωτηθεί.

Η αντίδραση της Μέρκελ ήταν άμεση, "Μα εμείς ποτέ δε σας ζητήσαμε να ξοδέψετε τόσα πολλά για την άμυνα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας σας". Ο Παναγόπουλος υπενθύμισε το θέμα των εκκρεμών πληρωμών από τα υποβρύχια.

Μπορεί οι ελληνικές σπατάλες να ευθύνονται για την πρόκληση της κρίσης χρέους, που τώρα απειλεί να καταστρέψει την ευρωζώνη, αλλά υπάρχει και ένας τομέας που το Βερολίνο δεν παρατηρεί, δηλαδή το παράδοξο γούστο της Αθήνας για όπλα.

"Αν υπάρχει μια χώρα που έχει επωφεληθεί τόσο από τις τεράστιες δαπάνες της Ελλάδας σε οπλικά συστήματα, αυτή είναι η Γερμανία¨, είπε ο βουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και συμπλήρωσε ότι "Η Ελλάδα πλήρωσε 2 δις ευρώ για ελαττωματικά υποβρύχια τα οποία δε χρειάστηκε ποτέ. Οφείλεται ακόμα 1 δις ευρώ από τη συμφωνία. Αυτό είναι το τριπλάσιο ποσό, από εκείνο που κλήθηκε να περικόψει από τις συντάξεις με το νέο πακέτο βοήθειας της ΕΕ".

Παρά τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ ευρώ, παραμένουν ακόμα στο 4% του ΑΕΠ, το οποίο είναι διπλάσιο από το μέοσο όρο των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ. Από την τουρκική εισβολή της Κύπρου η Ελλάδα δαπάνησε περίπου 12 δις ευρώ για εξοπλισμούς, αλλά σίγουρα τα πραγματικά έξοδα είναι πολύ περισσότερα από τα επίσημα έγγραφα, λόγω των μυστικών κονδυλίων που έχει πρόσβαση το κράτος, είπε η Κατερίνα Τσουκαλά.

"Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ μια διαφανή και δημοκρατική στρατηγική στις αμυντικές προμήθειες. Τα πάντα είναι καλυμμένα με μυστικότητα και άνθρωποι σαν εμένα θα πρέπει να πάει στο SIPRI για να μάθει αυτές τις πληροφορίες, ενώ σε άλλες χώρες είναι διαθέσιμες".

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ότι δημοσίως ότι η Αθήνα ξόδευε πάρα πολλά χρήματα σε όπλα, τα οποία δεν τα χρειαζόταν.

"Η Γερμανία εν μέρη έγινε Γερμανία επειδή για 62 χρόνια δε χρειάστηκε να σκεφτεί για στρατιωτικά έξοδα. Η Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα ξόδευε το 7% του ΑΕΠ, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξόδευαν κατά μέσο όρο 2,2%", είπε ο Άγγελος Φιλλιπίδης, ένας επιφανής οικονομολόγος.

Πηγή: guardian