Η IBM εξαγοράζει της εταιρεία λογισμικού Linux την Red Hat.

το logo της IBM
Η εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών IBM ανακοίνωσε την Κυριακή την πλήρη
εξαγορά της εταιρείας λογισμικού Red Hat. Και οι δύο εταιρείες είχαν καταλήξει σε οριστική συμφωνία, μετά την οποία η IBM αναλαμβάνει όλες τις κοινές μετοχές της Red Hat για 190 $ ανά μετοχή σε μετρητά, ανέφερε η IBM. Αυτός είναι ο ειδικός ανοικτού πηγαίου κώδικα Red Hat αξίας περίπου 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σχεδόν 30 δισ. Ευρώ).
το σήμα της red hut

Η προϊστάμενος της IBM, η Ginni Rometty, θέλει να καταστήσει την εταιρία στο μέλλον πιο ασφαλής, συρρικνώνοντας τις λιγότερο επικερδείς παλιές επιχειρηματικές περιοχές της και δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη και στις υπηρεσίες cloud. Με την αγορά της Red Hat, η IBM θα μπορούσε ξαφνικά να γίνει η πιο σημαντική επιχείρηση στο cloud. Η εξαγορά έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το τοπίο στην επιχείρηση cloud διαβεβαίωσε η Rometty. "Η IBM θα γίνει ο παγκόσμιος προμηθευτής νούμερο ένα Hybrid- cloud ". Στην προσφορά cloud, το λογισμικό Hybrid και οι υπηρεσίες προέρχονται απευθείας από το Internet. Το Hybrid- cloud είναι μια μικτή λειτουργία των εφαρμογών cloud και αυτοματοποιημένων διακομιστών. Μεταξύ των ανταγωνιστών στην αγορά cloud είναι η Microsoft, η Google και η Amazon. Η Microsoft αγόρασε πρόσφατα την πλατφόρμα ανάπτυξης GitHub που χρησιμοποιείται από πολλούς προγραμματιστές Linux.

Όλοι οι 12.600 υπάλληλοι της Red Hat έχουμε σκοπό να τους πάρουμε, δήλωσε η Rometty στη "Wall Street Journal". Επιπλέον, η Red Hat θα πρέπει να συνεχίσει να καθοδηγείται από τον Jim Whitehurst και τη διοίκησή του. Η Whitehurst θα ενσωματωθεί επίσης στην ηγεσία της IBM.

Με το Linux στο δρόμο της επιτυχίας

Η Red Hat ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια με τη δική της έκδοση του λειτουργικού συστήματος open source Linux, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως σε υπολογιστές διακομιστών (server). Το Linux είναι ένα λεγόμενο λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι ο κωδικός προγραμματισμού τους είναι δημόσιος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους. Σε αυτή τη βάση, οι πωλητές λογισμικού μπορούν να αναπτύξουν εργαλεία για καλύτερη χρήση του Linux - η Red Hat έγινε ηγετικός ειδικός στην επιχείρηση μετά την ίδρυση της. Σήμερα, η εταιρεία παράγει κυρίως έσοδα από το πακέτο λογισμικού της και τις προσφορές υπηρεσιών Red Hat Enterprise Linux, καθώς και άλλες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται συνήθως στα κέντρα δεδομένων. Με την IPO της Red Hat το 1999, ο εφευρέτης του Linux, Linus Torvalds, έγινε εκατομμυριούχος, καθώς είχε παραχωρήσει δικαιώματα από τον ιδρυτή της Red Hat, Marc Ewing.

Τρίτη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της τεχνολογίας της πληροφορικής

Με 190 δολάρια ανά μετοχή, η IBM προσφέρει ένα επιβλητικό 60% premium στην τιμή κλεισίματος της Red Hat την Παρασκευή. Η τιμή των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει επίσης χρέη από την Red Hat. Η IBM θέλει να χρησιμοποιήσει όχι μόνο τα ταμειακά της αποθέματα αλλά και τα δάνεια. Οι εταιρείες αναμένουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας να πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Στην ιστορία της αμερικανικής βιομηχανίας πληροφορικής, μόνο δύο συμφωνίες ήταν ακόμη μεγαλύτερες από την εξαγοραζόμενη εξαγορά της Red Hat: το 2016 συγχωνεύθηκε για 67 δισεκατομμύρια δολάρια ο κατασκευαστής υπολογιστών Dell και ο ειδικός αποθήκευσης EMC. Το 2000, λίγο πριν τη διάρρηξη της φούσκας dot-com, η εταιρία δικτύου JDS Uniphase κατάφερε να συγκεντρώσει 41 δισεκατομμύρια δολάρια στον ειδικευτή οπτικών εξαρτημάτων SDL.

0 σχόλια: