Die Welt: Η Ελλάδα κινδυνεύει από παλιρροϊκά κύματα τσουνάμι

  • Αναρτήθηκε: 20.4.12 -
Γερμανική μελέτη από εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με γεωλογικές εκθέσεις και ιστορικές αναφορές από την αρχαιότητα, αναφέρει ότι το βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας πριν από 5.000 χρόνια είχε πληγεί επανειλημμένα από τσουνάμι και φέτος το καλοκαίρι υπάρχει φόβος ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο.


Γερμανοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος του τσουνάμι είναι υποτιμημένος στην Ελλάδα.

"Βάση αποτελεσμάτων της έρευνας γνωρίζουμε ότι τα γεγονότα επαναλαμβάνονται. Δεν είναι μια μοναδική περίπτωση", δήλωσε ο ειδικός σε γεωλογικούς κινδύνους. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Σεισμολογικής Κοινωνίας της Αμερικής στο Σαν Ντιέγκο.

Όπως υποστηρίζουν, η βορειοανατολική ακτή της Ελλάδας θα πρέπει να προστεθεί στη λίστα των περιοχών που είναι επιρρεπείς σε τσουνάμι. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες θα μπορούσαν να υπάρξουν θάνατοι στις παραλίες από παλιρροϊκά κύματα ύψους από 3 έως 5 μέτρα. Μέχρι τώρα ο κίνδυνος για παλιρροϊκά κύματα ήταν γνωστός στο νότιο τμήμα της χώρας.
Πηγές από τον Ηρόδοτο περιγράφουν, ότι μέχρι το 479 π.Χ., τεράστια κύματα είχαν πλήξει εκατοντάδες Πέρσες κατά τη διάρκεια επίθεσης στην Ποτίδαια.

Οι ενδείξεις των παλιρροϊκών κυμάτων από τσουνάμι, εντοπίστηκαν με γεωτρήσεις στη βόρεια παράκτια περιοχή. Σε λιμνοθάλασσες βρέθηκαν στοιχεία άμμου ή αμμοχάλικα προερχόμενα από τη θάλασσα. Επίσης ισχυρές ενδείξεις προήλθαν από τεράστιους ογκόλιθους στη στεριά.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Άαχεν, Klaus Reicherter, δήλωσε "Δεν αναρωτήθηκε κανείς πως βγήκαν αυτοί οι ογκόλιθοι από τη θάλασσα; Έχουμε βρει αρκετά στοιχεία για ιστορικά τσουνάμι και ενδέχεται να υπάρξει κάποιος κίνδυνος στις ακτές". Το πιο πρόσφατο τσουνάμι πραγματοποιήθηκε το 1893 στην περιοχή.

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι και πάλι ενεργό. Δεδομένα από GPS δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες το υποθαλάσσιο ηφαίστειο διογκώθηκε μερικά εκατοστά. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα εκραγεί κατά τα επόμενα χρόνια, αλλά ότι μετά από 60 χρόνια αδράνειας είναι και πάλι ενεργό, καθότι σημειώθηκαν μια σειρά από σεισμούς από τις 9 Ιανουαρίου.

Πηγή: welt