Σοβαρές κατηγορίες. Μέρος από τα πακέτα διάσωσης χρησιμοποιήθηκαν για αγορά όπλων.

  • Αναρτήθηκε: 10.3.12 -
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κατηγορηθεί για υποκρισία, επιβάλλοντας άγρια μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή πουλάνε στην υπερχρεωμένη χώρα όπλα, αξίας πάνω από 1 δις ευρώ.


Νέα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα λιτότητας της ΕΕ έχει στόχο να μειώσει το ελληνικό βιοτικό επίπεδο κατά 30%, ενώ δε σταματούν οι επικερδείς πωλήσεις όπλων σε αυτή.

Το 2010 όσο η Ελλάδα βυθιζόταν στην κρίση, οι χώρες της ΕΕ συνέχιζαν να πωλούν αεροσκάφη, άρματα μάχης και υποβρύχια στον ελληνικό στρατό. Την ίδια χρονιά η Γαλλία σύναψε συμφωνία, ύψους 662 εκατομμυρίων λιρών, με την Ελλάδα για την αγορά στρατιωτικού αεροσκάφους, λαμβάνοντας τα χρήματα αυτά από το πακέτο διάσωσης της ΕΕ.

Τα επίσημα γερμανικά στοιχεία έδειξαν ότι το 2010, ενώ η Γερμανία ζήτησε δρακόντια μέτρα περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες και στην ελληνική πρόνοια, πούλησε ταυτόχρονα όπλα, συμπεριλαμβανομένου ενός υποβρυχίου, αξίας 336 εκατομμυρίων λιρών.

Τον Οκτώβριο του 2011, δεδομένου ότι η ΕΕ διαπραγματεύτηκε το δεύτερο πακέτο διάσωσης, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί ενημέρωσαν την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις υφιστάμενες συμβάσεις όπλων!

Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων στην περιοχή της Μεσογείου, λόγω της δυνητικής απειλής της Τουρκίας. Ο στρατός της Ελλάδας αντιστοιχεί σε 156.000 στρατεύματα και έχει στόχο να διατηρήσει τη στρατιωτική ισοτιμία με την Τουρκία, η οποία έχει πληθυσμό 7 φορές μεγαλύτερο από την Ελλάδα.

Μετά τις απαιτήσεις της ΕΕ για μεγαλύτερη λιτότητα και ενώ η Ελλάδα ενισχύθηκε με πακέτα διάσωσης πολλών δις ευρώ, οι κοινωνικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 9%, ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 18%.

Ο Hilmar Linnenkamp, του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφαλείας, περιέγραψε τις πωλήσεις των όπλων ως "εντελώς ανεύθυνες" σε μια εποχή όπου η Ελλάδα βυθίζεται σε ένα τοξικό φαύλο κύκλο ύφεσης και χρέους.

Ο Martin Callanan, ηγέτης των Συντηρητικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατηγόρησε τη Γερμανία και τη Γαλλία ότι δε νοιάζονται για το μέλλον της Ελλάδας. "Ουσιαστικά επιδοτούν τις βιομηχανίες άμυνας μέσω των πακέτων διάσωσης. Αναγκάζουν την Ελλάδα να πληρώνει για πλοία και αεροπλάνα που δε χρειάζεται, με λεφτά που δεν έχει".

Διαβάστε επίσης:
Ελλάδα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στην Ευρώπη.

Πηγή: telegraph