Παραδίδει ο Πούτιν την Οικονομία της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές; Τι γίνεται με το ρούβλι; Επηρέασε η πτώση τιμής του πετρελαίου;

Πορεία εξέλιξης του ρουβλίου έναντι του δολαρίου κατά την περίοδο των κρίσεων. Το ρούβλι υποχώρησε ακόμη περισσότερο. Ένα δολάριο ισοδυναμεί με 48 ρούβλια.
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει φέρει τη Ρωσία κάτω υπό μεγάλη πίεση. Η ρωσική κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη
συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου. Αυτό θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για τη χώρα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συχνά φημολογείται ότι δεν έχει καμία ιδιαίτερη αίσθηση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε πολλές φορές στο παρελθόν με μια τυχαία παρατήρηση τις τιμές των μετοχών εταιρειών δισεκατομμυρίων να καταρρεύσουν. Τώρα έχει πάρει μια απόφαση πολύ ευρύτερη. Η Κεντρική τράπεζα του δεν θέλει στο μέλλον πλέον να υπερασπιστεί μια ορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου.

Έτσι, ο Πούτιν έχει παραδώσει σε μια κρίσιμη φάση τη μοίρα του ρωσικού νομίσματος και την οικονομία της Ρωσίας στα χέρια των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το τι η Μόσχα ευαγγελίζεται σαν απελευθέρωση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μεγάλη κρίση του ρουβλίου όπως το 1998 και το κραχ του 2008.

"Η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα," δήλωσε ο Neil Shearing, στρατηγικός αναλυτής της έρευνας στις απτυσσόμενες Αγορές από την Capital Economics. "Στην πραγματικότητα, το ρούβλι είναι τώρα ένα ανεξάρτητο νόμισμα."

Πανικός στη Μόσχα: Πρώτη φορά που κοστίζει ένα δολάριο περισσότερο από 48 ρούβλια.

Στις αγορές την Παρασκευή θα μπορούσε να αισθανθεί κάποιος τον πανικό για το ρούβλι έναντι του δολαρίου, το νόμισμα έχασε περισσότερο από το τρία τοις εκατό. Για πρώτη φορά στην ιστορία έπρεπε να καταβληθούν περισσότερα από 48 ρούβλια για ένα δολάριο. Ακόμη και για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε το νόμισμα σε χαμηλά επίπεδα. Τώρα πρέπει να ισοδυναμεί στο ένα ευρώ 60 ρούβλια.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας υπέφερε πολύ. Οι ειδικοί υπολογίζουν τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής χρεοκοπίας στο 18 τοις εκατό, δύο φορές τόσο υψηλός όσο στην αρχή της χρονιάς. Για τη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1,7 τοις εκατό.

Από την αρχή του χρόνου έχει χάσει το ρούβλι έναντι του δολαρίου το ένα τρίτο της αξίας του. Κανένα άλλο σημαντικό νόμισμα δεν έχει χάσει περισσότερο. Ακόμα και το πέσο της Αργεντινής έχασε "μόνο" 23,3 τοις εκατό, αν και η χώρα το καλοκαίρι βρέθηκε στο κατώφλι μιας νέας εθνικής χρεοκοπίας.

 Ο Ιβάν Tchakarow, στρατηγικός αναλυτής της Citi, μιλά για "Ρωσική ρουλέτα" κάνοντας νύξη για ένα ενδεχόμενο θανατηφόρο παιχνίδι της τύχης. "Η συντριβή του ρουβλίου έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα της χώρας."

Πολλούς παρατηρητές τους θυμίζει το 1998. Τον Αύγουστο του 1998, το ρούβλι προχώρησε σε ελεύθερη πτώση. Στη μέση του χάους, η ρωσική κεντρική τράπεζα έκανε αγορές υποστήριξης. Μέχρι το τέλος του 1998, το ρούβλι έχασε τα τρία τέταρτα της αξίας του. Βέβαια είμαστε ακόμα μακριά, ώστε η κατάσταση αυτή να πάρει τέτοιες διαστάσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τρέχουσα πτώση θα μπορούσε, ωστόσο, να επεκταθεί σε ένα εντελώς ανεξέλεγκτο πανικό.

Μνήμες από την κρίση του ρουβλίου το 1998

 "Η κρίση του ρουβλίου του 1998 μπορεί να επαναληφθεί. Η αξία του μπορεί να συνεχίσει να μειώνεται", λέει ο Μπιλ Μπράουντερ, Διευθύνων Σύμβουλος στο Hermitage Capital. Θα μπορούσε σύντομα η ισοτιμία να γίνει 50, 60 ή ακόμα και 100 ρούβλια το ένα δολάριο, εάν ήθελε η κεντρική τράπεζα να αρχίζει να εκτυπώνει χρήματα σε μεγάλη έκταση.

Ένας λόγος για την συντριβή είναι η τρέχουσα έλλειψη του δολαρίου, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις υποφέρουν εξαιτίας των κυρώσεων. Θα μπορούσαν νωρίτερα να απευθυνθούν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για την έκδοση δανείων σε σκληρό νόμισμα, αυτό όμως τώρα δεν είναι πλέον δυνατόν.

Και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Διότι οι ρωσικές εταιρείες έχουν χρέος σε μεγάλη κλίμακα σε δολάρια. Τώρα θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας ή από το κρατικό απόθεμα έκτακτης ανάγκης. Αλλά μόνο ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Rosneft χρειάζεται 20 δις δολάρια στα επόμενα δύο τρίμηνα.

 Τα Ρωσικά αποθέματα ξένου συναλλάγματος βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας

Έτσι, μειώνονται τα ρωσικά αποθέματα ξένου συναλλάγματος. Έντεκα εβδομάδες στη σειρά, το θησαυροφυλάκιο του κράτους έχει γίνει μικρότερο. Τέλη Οκτωβρίου, η αξία των ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων συμπεριλαμβανομένου του χρυσού ήταν ακόμα μόνο 428.6 δις δολάρια. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα πέντε ετών.

Καταστροφικές είναι οι επιπτώσεις της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Ήδη η κρίση του ρουβλίου του 1998 και η οικονομική κρίση του 2008 πυροδοτήθηκε από την ολίσθηση στο μαύρο χρυσό. Αρκετοί γράφουν ότι η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έγινε λόγω της συντριβής των τιμών του πετρελαίου.

Το 1985, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε την μεγάλη αύξηση της παραγωγής. Στη συνέχεια, η τιμή έπεσε για ένα βαρέλι έως εννέα δολάρια. Η σοβιετική οικονομία, σχεδιασμένη να ζει με τιμές 20 έως 30 δολάρια, δέχτηκε το τελικό χτύπημα.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου καταστρέφει το ρωσικό προϋπολογισμό

Ακόμα και σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσουν μια νέα κρίση του ρουβλίου. Τέλος, η κυβέρνηση έχει στον προϋπολογισμό υπολογίσει περίπου 100 δολάρια το βαρέλι. Εν τω μεταξύ, η τιμή του βαρελιού έχει πέσει στα 77 δολάρια. Επειδή το καλοκαίρι ήταν τόσο σημαντικό για τη Ρωσία, έχει μειώσει στην ενέργεια τις τιμές κατά 30 τοις εκατό. Ταυτόχρονα εισέρχεται λιγότερο ξένο νόμισμα στη χώρα, το οποίο επιδεινώθηκε περαιτέρω από τις ήδη περιοριστικές κυρώσεις.

Πρέπει να φοβούνται στο Κρεμλίνο, ιδιαίτερα τους δικούς τους ανθρώπους. Με την πτώση του ρουβλίου, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 8,3 τοις εκατό. Αν οι Ρώσοι αντιληφθούν ότι τα χρήματά τους δεν είναι πλέον ασφαλή, θα μπορούσαν να αρχίσουν ένα τρέξιμο για το ρούβλι. Περίπου 1,6 τρις ρούβλια βρίσκονται σε λογαριασμούς που μπορούν να μετατραπούν σε δολάρια ανά πάσα στιγμή. Αυτό θα μπορούσε να αποδεκατίσει τα αποθέματα του ξένου συναλλάγματος με περεταίρω 35 δις δολάρια προκαλώντας μια συντριβή.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια τέτοια σύγκρουση δεν μπορεί να προβλεφθεί. Το 1998, εξελίχθηκαν ραγδαία τα γεγονότα. Στην Αργεντινή επίσης το 2001, η κατάσταση εξελίχθηκε ξαφνικά εκτός ελέγχου. "Οι παραλληλισμοί μεταξύ του 1998 και σήμερα είναι ήδη τρομακτικοί," λέγεται στην αμερικανική Citi. Τότε, όπως και τώρα, οι κινήσεις της αγοράς συνοδεύονταν από την πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και μια ραγδαία αύξηση του δολαρίου.

Η εξέλιξη στη Μόσχα έχει επίσης προκαλέσει το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων. Τώρα προσπαθούν να ελέγξουν, σε ποιο επίπεδο θα αντέξει η κεντρική τράπεζα, ώστε για άλλη μια φορά να παρέμβει για να υποστηρίξει το ρούβλι.
Πηγή : Die Welt

0 σχόλια: