Τι συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλες για την παροχή εναλλακτικής χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ  κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υποστήριξαν την Πέμπτη μια προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα αφού η χώρα εξέρχεται της διάσωσης στο τέλος του έτους, μια προσπάθεια
εξισορρόπησης, λόγω της ανάγκης καθησυχασμού των επενδυτών σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εγχώριας ελληνικής πολιτικής.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει διακινδυνεύσει την επιβίωση της, στην επανάκτηση της χάραξης οικονομικής πολιτικής κυριαρχίας μετά το τέλος του προγράμματος δανεισμού, το τρέχον έτος και την έξοδο της από το σχέδιο διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2016, ένα χρόνο νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Μια τέτοια κίνηση θα ευχαριστούσε τους ψηφοφόρους, που γκρίνιαζουν στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, ενόψει των πιθανών εκλογών το επόμενο έτος. Αλλά έχει ήδη ταρακουνήσει τις αγορές, ωθώντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι ελπίζει για μια μεταβατική περίοδο μέχρι ένα έτος μετά την έξοδο από το πακέτο διάσωσης, κατά την οποία η Ελλάδα θα εξασφαλίσει ακόμα ένα οικονομικό δίχτυ ασφαλείας, αλλά δεν θα "διαχειρίζεται πλέον σχολαστικά" από τους δανειστές.

Η Ελλάδα ήθελε να μεταβεί πίσω στη χρηματοδότηση από τις αγορές από την αρχή του επόμενου έτους. Όμως, οι αγορές αντέδρασαν νευρικά με το σχέδιο. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο αναφοράς αυξήθηκε στις 8,9 τοις εκατό στα τέλη Οκτωβρίου από 5,6 τοις εκατό στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της ευρωζώνης συζήτησαν τρόπους για την παροχή της Αθήνας εναλλακτικής χρηματοδότησης για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ παράλληλα θα αντιμετώπιζαν και τις εγχώριες πολιτικές ευαισθησίες. Ο πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπήρχε ισχυρή υποστήριξη για μια πιστωτική γραμμή.

Η χρηματοδότηση θα κάνει χρήση των 11 δις € που έχουν ήδη χορηγηθεί στην Αθήνα από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Τα χρήματα αυτά αποδείχθηκαν ότι δεν είναι αναγκαία μετά την αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις κύριες ευρωπαϊκές τράπεζες τον περασμένο μήνα.

Τα χρήματα ανακεφαλαιοποίησης θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν σε μια πιστωτική γραμμή σε ομόλογα της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα, η Ελλάδα θα απευθυνόταν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. 

Αυτό θα επιτρέψει την ελληνική κυβέρνηση να κερδίσει πολιτικά στη χώρα λέγοντας ότι δεν είναι πλέον στο πλαίσιο ενός προγράμματος στήριξης. Αλλά θα καταστήσει όμως δυνατό για τις χώρες της ευρωζώνης να θέσουν σαφείς όρους για την διαθεσιμότητα των χρημάτων, ακόμη και αν δεν τα χρησιμοποιούσαν.
πηγή : New York Times

0 σχόλια: