Συνέντευξη στο CNN του επικεφαλής του Λιβυκού στρατού για την ενδεχόμενη επέμβαση της Ευρώπης για την ανακοπή των παρανόμων μεταναστών.

μετανάστες που περισυλλέγονται από την Ακτοφυλακή.
Ο επικεφαλής του Λιβυκού στρατού απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ στη χώρα του, που
προτίθεται να ανακόψει τη ροή των παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη την Παρασκευή στο CNN στον Μπέκι Αντερσον, ο επικεφαλής του στρατού στρατηγός της Λιβύης Χαλίφα Haftar είπε δεν είχαν συμβουλευτεί τις λιβυκές αρχές και, εν πάση περιπτώσει, η στρατιωτική δράση δεν θα λύσει το πρόβλημα.

"Εμείς σίγουρα δεν θα συνεργαστούμε, επειδή εμείς δεν συμμετείχαμε στην επίλυση αυτού του ζητήματος", δήλωσε ο Haftar. "Η απόφαση ελήφθη χωρίς διαβούλευση με τη νόμιμη πλευρά της Λιβύης."

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πασχίζει να αντιμετωπίσει έναν αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που συνωστίζονται σε μη αξιόπλοα σκάφη και προσπαθούν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές. Πολλοί από τους ταξιδιώτες ξεφεύγουν από τη βία και τη φτώχεια στη Λιβύη και από άλλες περιοχές.

Η ανατροπή ενός σκάφους το περασμένο Σαββατοκύριακο, άφησε περίπου 900 νεκρούς.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει στρατιωτική δράση εναντίον λαθρεμπόρων ανθρώπων στην πηγή, πριν φορτώσουν τα σκάφη τους με ανθρώπινο φορτίο. Κατά ανάγκη, μια τέτοια πράξη θα περιλαμβάνει δραστηριότητες εντός της επικράτειας των χωρών της Βόρειας Αφρικής.

Haftar: Η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί "στο σύνολό της"
Αλλά ο Haftar εξέφρασε την απογοήτευσή του για αυτήν την προοπτική σε συνέντευξή του στο CNN.

"Μια στρατιωτική δράση στο έδαφος της Λιβύης είναι μια παράλογη απόφαση", είπε. "Θα πρέπει να ασχοληθεί στο σύνολο της με την κρίση στη Λιβύη. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα που πρέπει να τύχει του σεβασμού παρά αυτά που περνάει αυτή τη στιγμή."

Ο Haftar δεν απάντησε άμεσα, όταν ρωτήθηκε αν λιβυκές αρχές θα αντιμετωπίσουν τυχόν ευρωπαϊκές δυνάμεις στο έδαφός της.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταθεί με τον λαό της Λιβύης για την επίλυση της κρίσης, αντί να λάβει τέτοιες αποφάσεις", είπε ο στρατηγός. "Η μεταναστευτική κρίση τους επηρεάζει. Αλλά γιατί δεν βλέπουν ότι τα προβλήματά μας είναι επίσης πολύ σημαντικά; Είναι σημαντικό για αυτούς να μας υποστηρίξουν, είτε στο ανθρωπιστικό μέτωπο ή στο μέτωπο της ασφάλειας."

Πιεσμένος στο σημείο αυτό ο Haftar απάντησε, "Κάνουμε ό, τι είναι προς το συμφέρον του λαού της Λιβύης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει μετά τα δικά της συμφέροντα, οπότε θα δούμε επίσης και εμείς τα δικά μας."

Αλλά είπε ότι η Λιβύη είναι ανοικτή σε άλλα είδη της συνεργασίας σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης.

"Αν μας προσεγγίσουν σωστά, θα συνεργαστούμε σίγουρα", είπε, αναφερόμενος στις αρχές της ΕΕ. "Η κατάλληλη προσέγγιση θα ωφελήσει τη Λιβύη και τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και επαναλαμβάνω, αυτό σημαίνει την άρση των κυρώσεων κατά της Λιβύης, ειδικά εκείνα εναντίον του στρατού"
Σχετικά άρθρα :
Spiegel : Ο αριθμός των προσφύγων τετραπλασιάστηκε στο Αιγαίο.

0 σχόλια: