Το λίκνο της δημοκρατίας ετοιμάζεται για επαναληπτικές εκλογές

  • Αναρτήθηκε: 7.5.12 -
Η Financial Times παρατηρώντας τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, πιστεύει ότι βρίσκεται προ των πυλών για επαναληπτικές εκλογές, αφού ο Σαμαράς δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με την υποστήριξη της αριστεράς..


Οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα στις 17 Ιουνίου, είπε ένας απογοητευμένος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η λήψη των αποφάσεων για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του μεσοπρόθεσμου πακέτου διάσωσης των 11,5 δις €, θα πρέπει να καθυστερήσει έως ότου να προκύψει μια νέα κυβέρνηση.

"Μόνο μη πολιτικά μέτρα μπορούν να περάσουν", είπε ο αξιωματούχος και παραδέχτηκε ότι θα είναι δύσκολο να προχωρήσουν οι 77 ξεχωριστές διαρθρωτικές ρυθμίσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.

Το αδιέξοδο θέτει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση του επόμενου δανείου του πακέτου διάσωσης. Η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει ότι θα εμποδίσουν τις περαιτέρω εκταμιεύσεις, μέχρι το επόμενο κοινοβούλιο να εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές δαπανών στην υγειονομική περίθαλψη και στην απασχόληση του δημόσιου τομέα.

Η φιλοδοξία του Τσίπρα να σχηματίσει ένα συνασπισμό αριστερών κομμάτων, φαίνεται ότι είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς οι κομμουνιστές προτιμούν την απομόνωση. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Αριστερά, πριν από χρόνια, δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι συνεργασίας.

Το αντι-μνημονιακά κόμματα κέρδισαν σχεδόν το 70% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής και φαίνεται να εκφράζουν την αυξανόμενη οργή και απογοήτευση για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τις περικοπές των μισθών και τις προβλέψεις για 18 επιπλέον μήνες ύφεσης.

Ο αναλυτής του Eurasia group, Wolfango Piccolo, δήλωσε ότι "Τελικά στην Ελλάδα είναι απίθανο να δούμε μια σταθερή κυβέρνηση σύντομα. Η πολιτική αβεβαιότητα θα ενταθεί και ενδεχομένως να τεθεί η διάσωση σε κίνδυνο".

Πηγή: ft