Η νομιμότητα της δανειακής σύμβασης ακυρώθηκε από τη λαϊκή ψήφο

  • Αναρτήθηκε: 7.5.12 -
Οι Έλληνες ψηφοφόροι έστειλαν τον τρόμο σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καταγράφοντας μια μαζική ψήφο διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας. Η αντίδραση των Βρυξελλών και της βάσης του ΔΝΤ, την Ουάσιγκτον ήταν η σιωπή..


"Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η πολιτική λιτότητας υπέστη ταπεινωτική ήττα", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Χωρίς κανένα κόμμα να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, μια περίοδος αβεβαιότητας βρίσκεται μπροστά. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο.

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα μεγάλα κόμματα σε μεγάλο βαθμό. Η κοινωνική αποσύνθεση και η ελεύθερη πτώση της οικονομίας ώθησαν το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή στη βουλή. Οι υπερ-εθνικιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους κρατώντας αναμμένους πυρσούς, γιορτάζοντας την πρωτοφανή είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

Το ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αρχιτέκτονα πολλών αντιλαϊκών πολιτικών, κέρδισε το 13,4% των ψήφων, ενώ το 2009 βρισκόταν στο 40%.

Τα σκληρά μέτρα της διάσωσης και η δανειακή σύμβαση υπεγράφη χωρίς τη συναίνεση του Ελληνικού λαού. Τώρα ακυρώθηκε η νομιμότητα τους από τη λαϊκή ψήφο.

Πηγή: guardian