Guardian: Η αποχώρηση της Ελλάδας θα κοστίσει 1 τρις δολάρια

  • Αναρτήθηκε: 18.5.12 -
Έχει καταστεί σαφές ότι το κόστος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ αποτιμάται στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Αναμένεται ότι πολλοί απλοί άνθρωποι θα πληρώσουν το βαρύ τίμημα της οικονομικής καταστροφής που προκαλείται από την πολιτική ελίτ, τους άπληστους χρηματιστές και τους φοροφυγάδες πλούσιους..


Η ταχεία ελληνική έξοδος από το ευρώ δεν είναι η λύση, αλλά μια γρήγορη εθνικοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι αναγκαία για να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης. Η Ελλάδα είναι ένα σύμπτωμα και όχι η αιτία του εφιάλτη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει και ένα άρθρο του Reuters, το Μάρτιο.

Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της Ευρώπης. Οι συνέπειες της χρηματοπιστωτικής αστάθειας δε μπορούν να διαχειριστούν σε μια δημοκρατική κοινωνία. Οι τράπεζες δανείζονται από τις κεντρικές τράπεζες χωρίς ενδιαφέρον και στη συνέχεια δανείζουν στις κυβερνήσεις με υψηλότερα επιτόκια. Αυτό είναι τρέλα.

Το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει συντριβεί πριν από 4 χρόνια, είναι πλέον μη επισκευάσιμο. Η έναρξη ενός δανεισμού, απευθείας από τις κεντρικές τράπεζες προς τις κυβερνήσεις και προς τις βιομηχανίες από εθνικοποιημένες τράπεζες, θα βοηθήσει ως πρόχειρη λύση για δυο χρόνια, μέχρις ότου αυτές οι τράπεζες να ιδιωτικοποιηθούν και πάλι, αλλά με νομοθεσία που θα επιτρέπει την εποπτεία των λειτουργιών τους.

Ένας εθνικοποιημένος τραπεζικός τομέας δεν είναι απαραίτητα ασυμβίβαστος με την επιτυχία της οικονομίας της αγοράς. Αυτό δείχνει η εμπειρία από την Ταϊβάν και την Νότια Κορέα, οι οποίες έχουν διψήφιο αριθμό ανάπτυξης. Η σημερινή δομή της ιδιοκτησίας στην Ευρώπη συμβάλλει μόνο στην παράταση του εφιάλτη που μας ανησυχεί όλους.
SP Chakravarty
Bangor, Gwynedd


Σίγουρα το λογικό συμπέρασμα του άρθρου του Simon Jenkins, ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι αυτή που θα αφήσει το ευρώ και όχι η Ελλάδα ή οι άλλες νότιες ευρωπαϊκές οικονομίες. Αν η Γερμανία υιοθετήσει το Μάρκο, τότε αυτό θα υπερτιμηθεί και η γερμανική οικονομία θα καταστεί λιγότερο ανταγωνιστική ενάντια στα υπόλοιπα μέλη του ευρώ και των περισσότερων άλλων νομισμάτων. Η Μέρκελ φαίνεται ότι θέλει λιτότητα για τους άλλους, για να στηρίξει την επιτυχία των εξαγωγών της και όχι μια εγγενώς ανώτερη παραγωγικότητα.
Fred Pickering
High Peak, Derbyshire

Οι Έλληνες διαμαρτύρονται ότι χάνουν την κυριαρχία τους. Δε θα είναι η πρώτη απώλεια του ελέγχου των οικονομικών του έθνους τους. Το 1879 μετά από τις στρατιωτικές περιπέτειες και της οικονομικής κακοδιαχείρισης, είχε διοριστεί ένας διεθνής οικονομικός έλεγχος από μια επιτροπή. Η επιτροπή είχε εκπροσωπηθεί από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Ιταλία. Αυτή η επιτροπή είχε διαχειριστεί τα οικονομικά της Ελλάδας. Η επιτροπή συγκέντρωνε έσοδα από τα κρατικά μονοπώλια του κράτους, όπως το αλάτι, τον καπνό, καθώς και εισαγωγικούς δασμούς από το λιμάνι του Πειραιά. Μήπως αυτό αξίζει να επαναληφθεί;
Peter Fraenkel
London


Στη Λετονία τον περασμένο Δεκέμβριο μπορούσαμε να συναντήσουμε νόμιμα και το τοπικό τους νόμισμα και το ευρώ ταυτόχρονα. Γιατί να μη συμβεί αυτό και στην Ελλάδα με δραχμές και ευρώ;  Οι περισσότεροι στον κόσμο ήταν ικανοί να χρησιμοποιήσουν και δολάρια και το τοπικό τους νόμισμα γα διάρκεια χρόνων. 
Professor Colin Leakey
Lincoln


Μόνο εάν η ΕΕ μπορέσει να βρει άλλες τρεις Καρυάτιδες τόσο ισχυρές όσο η Μέρκελ, για να στηρίξει το κεφάλαιο, θα μπορέσει η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη.
Syd Caplan
Cricieth, Gwynedd

Πηγή: guardian