Το σενάριο της δραχμής συμφέρει;

  • Αναρτήθηκε: 18.5.12 -
Πώς η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη;
Οι Έλληνες θα προσέλθουν ξανά στις κάλπες στις 17 Ιουνίου. Οι νέες εκλογές θεωρούνται ως δημοψήφισμα για το ευρώ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τον έλεγχο και δε μπορέσει να αναγκάσει τη Γερμανία να χαλαρώσει τις περικοπές, τότε


δε θα υπάρξει άλλη επιλογή για την Ελλάδα, από το να φύγει από την ευρωζώνη ή να τη διώξουν.

Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ εξαρτάται από τη δημοκρατία;
Όχι ακριβώς. Αν οι εκροές από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίσουν στο ρυθμό που γίνονται σήμερα, τότε η αστάθεια θα μπορούσε να αναγκάσει τη Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη πριν από τις εκλογές.

Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα αποχωρούσε;
Η επιστροφή στη δραχμή θα γινόταν σε μια νύχτα ή σε ένα Σαββατοκύριακο. Οι τράπεζες θα έπρεπε να κλείσουν τις πόρτες τους, να παγώσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και να επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίου, ώστε να μη φύγουν χρήματα έξω από τη χώρα. Το νέο νόμισμα θα έχανε το λιγότερο 50% της αξίας του έναντι στο ευρώ και οι πολίτες θα έβλεπαν τις καταθέσεις τους να αξίζουν πολύ λιγότερο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες δε θέλουν λιτότητα και οι περισσότεροι από αυτούς επιθυμούν να παραμείνουν στο ενιαίο νόμισμα, γεγονός που εξηγεί γιατί οι αποταμιεύσεις παραμένουν σε ελληνικές τράπεζες.

Πως θα μοιάζει η νέα δραχμή;
Εκτός και αν βρεθεί ένα φορτίο με ξεχασμένες δραχμές σε ένα θησαυροφυλάκιο, η Ελλάδα θα χρειαστεί να εκτυπώσει ένα νέο νόμισμα. Είναι πιθανό η Ελλάδα να σκεφτεί τι έγινε με τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας, όπου η εκτύπωση του νέου νομίσματος έγινε κρυφά στο Λονδίνο. Μια πιο πιθανή επιλογή θα μπορούσε να περιλαμβάνει μικροαλλαγές στα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν. Κάποιοι προτείνουν ένα Δ πάνω στα χαρτονομίσματα, ενώ άλλοι προτείνουν να περικοπούν οι γωνίες. Επίσης θα χρειαστεί ένα νέο αριθμητικό σύμβολο για το νόμισμα, όπως το παλιό δρχ..

Η έξοδος θα έχει αντίκτυπο μόνο στην Ελλάδα;
Είναι το βασικό ερώτημα και είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί. Θα μπορούσε να προκαλέσει χάος, όπως το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Bros, πυροδοτώντας ένα κύμα πανικού στην αγορά και την μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση από τη δεκαετία του 1930. Η Ελλάδα θα πρέπει να πειστεί και να χρηματοδοτηθεί για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Είναι πολύ φθηνότερη λύση από την εναλλακτική λύση.

Πηγή: guardian