Τι θα γίνει μετά τις εκλογές;

  • Αναρτήθηκε: 15.6.12 -
Άρθρο της Financial Times δίνει απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τις εκλογές της 17 Ιουνίου και την επόμενη μέρα.
Οι εκλογές είναι ψήφος για το ευρώ;
Όχι.
Μπορεί η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη μέχρι την επόμενη εβδομάδα;
Τεχνικά ναι, αλλά είναι πολύ απίθανο.


Οι εκλογές θα μπορούσαν να άρουν την αβεβαιότητα;
Όχι.


Ποιο είναι το ιδανικό εκλογικό αποτέλεσμα, από τη σκοπιά ενός επενδυτή;
Δεν υπάρχει ιδανικό αποτέλεσμα, διότι η ενδεχόμενη συμμαχία (αν υπάρξει) θα μπορούσε να ανακοινώσει επαναδιαπραγμάτευση. Επίσης η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.


Θα το τραβήξουν στα άκρα;
Το ερώτημα είναι εάν η ΤΡΟΙΚΑ, δηλαδή η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θα διακόψουν πραγματικά τις πληρωμές σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και άρνησής του να συμμορφωθεί στις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.


Μπορεί η Ελλάδα να επιβιώσει αν καταφέρει να ισορροπήσει το πρωτογενές ισοζύγιο;
Βλέπουμε αρκετά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα είναι πολύ μακρυά από ένα ισοσκελισμένο πρωτογενή προϋπολογισμό.


Θα ήταν η Ελλάδα καλύτερα χωρίς το ευρώ;
Πιστεύουμε ότι ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα και άσχετα με το αν η χώρα εξακολουθήσει να αποτελεί μέλος της ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν για την Ελλάδα.


Τι θα γίνει εάν υπάρξει και άλλο μετεκλογικό αδιέξοδο;
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης μέχρι τις 26 Ιουνίου, θα υπάρξει πιθανόν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τεχνοκράτες.


Ποια είναι η μεσοπρόθεσμη προοπτική;
Ακόμα και αν την Κυριακή δεν υπάρξει αποτέλεσμα που θα καθορίσει τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, θα επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για τη συμμετοχή της στο ευρώ.


Ποιο είναι το συμπέρασμά σας για όλα αυτά;
Γνωρίζουμε πολύ λίγα για την πιθανή έκβαση των εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αντιφατικά αποτελέσματα που δε μπορούμε να εμπιστευτούμε. Κάποιοι ψηφοφόροι μπορεί να αλλάξουν γνώμη την ημέρα των εκλογών. Επίσης τη Δευτέρα το πρωί πάλι δε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολλά παραπάνω. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα σημάνει μια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, που υποστηρίζουν όλα τα κόμματα. Τέλος, υπάρχει το πιθανό σενάριο κυβέρνησης τεχνοκρατών και το βασικό σενάριο αποχώρησης από το ευρώ. Αυτό που μπορεί να προβλεφθεί, είναι ότι η ελληνική τραγωδία πιθανώς να συνεχιστεί.


Πηγή: Financial Times