Ισπανία: Βροχή από εξώσεις

  • Αναρτήθηκε: 15.6.12 -
Η φούσκα των ακινήτων στην Ισπανία έχει προκαλέσει βροχή εξώσεων από τις τράπεζες και έντονες αντιδράσεις από ακτιβιστές. Οι άνθρωποι είναι αδύνατο να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, σε ένα κλίμα έντονης ανεργίας που αγγίζει έναν στους τέσσερις. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ιστορία του Εντουάρντο από τον Ισημερινό..


Πριν από 14 χρόνια μετανάστευσε στην Ισπανία και εργάστηκε στις οικοδομές, όπου κέρδιζε καλά λεφτά και πήρε στεγαστικό δάνειο. Τώρα χρωστάει 100.000 ευρώ και η τράπεζα του έστειλε δικαστική απόφαση για έξωση.

Ο Εντουάρντο έχει αποπληρώσει 65.000 από τα 263.000 ευρώ. "Τώρα μου το δίνουν για 55.000 ευρώ. Ισχυρίζονται ότι είναι το πιο φτηνό για πούλημα, χωρίς να ξέρουν ότι είναι το σπίτι μου. Ήμουν σε μεσίτη για να δω εάν μπορώ να νοικιάσω κάτι".

Πριν κάποιο διάστημα ψηφίστηκε νόμος που δίνει τη δυνατότητα διαγραφής μέρους του χρέους σε δανειστές, υπό προϋποθέσεις. Ο Εντουάρντο εναποθέτει τις ελπίδες του σε αυτό το νόμο. Παράλληλα ακτιβιστές και γείτονες στηρίζουν τέτοιες περιπτώσεις. "Εμποδίσαμε 77 εξώσεις και όταν δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα προσπαθούμε να πείσουμε την τράπεζα να δεχθεί ενοίκιο με κοινωνικούς ευνοϊκούς όρους".

Στη Μαδρίτη το τελευταίο διάστημα, συνηθίζεται από ακτιβιστές να κυκλώνουν τα σπίτια που πρόκειται να τεθούν σε έξωση, κάνουν διαδηλώσεις και κρατούν μακρυά τις δυνάμεις της αστυνομίας. Μπορεί να είναι προσωρινή λύση, αλλά αποτελεσματική.

Πηγή: dw