ΔΕΘ η παράδοση στο ψέμα

  • Αναρτήθηκε: 24.8.12 -
Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα, για να αναγγείλει ο πρωθυπουργός, τις παραδοσιακά ακριβές υποσχέσεις με φιλόδοξα σχέδια προς τους οπαδούς του..


Για παράδειγμα, το 1984 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, προφήτευε "ακόμα καλύτερες μέρες" για τους Έλληνες, ενώ μεγάλωνε το δημόσιο χρέος.

Το 1997 ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε μάθει ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιούσε τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, μόλις πέντε λεπτά πριν την παραδοσιακή ομιλία του στη ΔΕΘ. Λίγα χρόνια μετά οι Έλληνες θα βρίσκονταν κατάπληκτοι όταν μάθαιναν ότι για τον λαμπρό εορτασμό των Ολυμπιακών Αγώνων θα είχαν δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το 2003 ο Σημίτης έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να παραμείνει στην εξουσία. Είχε υποσχεθεί δημοσίως ένα κυβερνητικό πρόγραμμα δαπανών κόστους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ένα χρόνο αργότερα, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε δηλώσει στους συμπατριώτες του στη ΔΕΘ, ότι η Ελλάδα χρειάζεται μόνο "μια μικρή οικονομική προσαρμογή", προκειμένου να πάρει τα χρέη υπό έλεγχο. Στην πραγματικότητα ήταν άλλη μια φάση δημόσιου δανεισμού για να οδηγήσει την Ελλάδα στην πτώχευση.

Το αποκορύφωμα ήταν το 2009, όπου ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε στην ΔΕΘ για το διαβόητο "Λεφτά υπάρχουν".

Σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς έχει καλούς λόγους για να ακυρώσει την παραδοσιακή ομιλία και την συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ. Θα σπάσει τελικά η παραδοσιακή κουλτούρα του ψέματος και των πελατειακών σχέσεων;

Πηγή: spiegel