Η ΝΑΣΑ φτιάχνει το Atlast, το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο του κόσμου που θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την εύρεση εξωγήινης ζωής.

Μια απεικόνιση του μελλοντικού τηλεσκοπίου Atlast της ΝΑΣΑ, για τον  εντοπίσμό εξωγήινης ζωής
Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ στο Μέριλαντ έχουν αποκαλύψει τα σχέδια για ένα νέο γιγαντιαίο τηλεσκόπιο. Το διαστημικό τηλεσκόπιο με το μεγάλο διάφραγμα ονομάζεται Atlast. Θα είναι ο
διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST) που θα εκτοξευτεί το 2018. Το τεράστιο τηλεσκόπιο θα σχεδιαστεί για να κυνηγήσει για εξωγήινη ζωή σε άλλους πλανήτες. Πρωταρχικός στόχος, θα είναι να απαντήσει μία φορά και για πάντα: «Είμαστε μόνοι»;

 Το 2018 το διαστημικό τηλεσκόπιο της ΝΑΣΑ το James Webb (JWST) θα αρχίσει την πτήση του για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε περισσότερα για το σύμπαν. Αλλά η ΝΑΣΑ έχει ήδη κάνει σχέδια για το επόμενο διαστημικό παρατηρητήριο με την ελπίδα μια μέρα να εντοπίσει εξωγήινη ζωή. Atlast καλείται το προχωρημένο διαστημικό τηλεσκόπιο με το μεγάλο διάφραγμα. Η ιδέα της αποστολής βασίζεται σε βασικές τεχνολογίες που αναπτύσσονται για το Hubble και το JWST.

 Η Απόδοση αυτού του καλλιτέχνη παρουσιάζει ένα πιθανό σχέδιο του πιθανού διάδοχου του το διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Μια ηγετική ομάδα των εμπειρογνωμόνων της ΝΑΣΑ τώρα διερευνά τη βιωσιμότητα αυτής της εννοιολογικής αποστολής, που ονομάζεται το προχωρημένο διαστημικό τηλεσκόπιο μεγάλου διαφράγματος το Atlast.

Η ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες και μηχανικούς στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της ΝΑΣΑ στο Greenbelt. Το Maryland μελετά τις επιστημονικές και τεχνικές απαιτήσεις και τα έξοδα που συνδέονται με την κατασκευή του τηλεσκοπίου.

Θεωρητικά, το Atlast θα αξιοποιήσει τις τεχνολογικές προόδους που άρχισαν με το τηλεσκόπιο Webb, όπως θα αναπτυχθεί με τις μεγάλες συστοιχίες καθρεφτών, είπε ο δρ Mark Clampin, επιστήμονας μελέτης του Atlast και επιστήμονας του έργου JWST.

 Προσθέτουν ότι, ενώ το Hubble και το JWST θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια στο μέλλον. Το βλέμμα τους είναι στραμμένο όμως προς τις απαιτήσεις του τηλεσκοπίου και τα όργανα που είναι αναγκαία για να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται για το όραμα των 30 χρόνων της ΝΑΣΑ.

Το όραμα 30 ετών έχει τρεις κύριους στόχους: Είμαστε μόνοι μας, πώς φτάσαμε ως εδώ και πώς λειτουργεί το σύμπαν.

«Μία από τις εφαρμογές σήμερα που έχει προγραμματιστεί για το Atlast είναι η ικανότητα να ανιχνεύει τις υπογραφές της ζωής στις ατμόσφαιρες των πλανητών σαν τη Γη στην ηλιακή γειτονιά μας» είπε ο Δρ Κλαμπιν.

Ενώ άλλα παρατηρητήρια θα απεικονίσουν εξωπλανήτες, δεν θα έχουν όμως την προχωρημένη ικανότητα του Atlast να εντοπίσει χημικές ουσίες, που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία της ζωής σε αυτούς τους απομακρυσμένους κόσμους στο μέγεθος της Γης. 

Το μεγάλο πρωτεύον κάτοπτρο Atlast θα επιτρέψει επίσης και άλλες επιστημονικές έρευνες.

Εκτός από τη μελέτη των αστεριών και το σχηματισμό των γαλαξιών με λεπτομέρεια, το Atlast θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει άστρα στους γαλαξίες πάνω από 10 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και περιοχές σχηματισμού άστρων του μεγέθους άνω των 325 ετών φωτός οπουδήποτε στο σύμπαν.
Μια απεικόνιση του διαστημικό τηλεσκόπιου James Webb (JWST) που θα εκτοξευτεί το 2018

Το Atlast θα είναι ο διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST), όπως απεικονίζεται παραπάνω, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το 2018. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Atlast θα είναι να αντιμετωπίσει το όραμα 30 χρόνων της ΝΑΣΑ, το οποίο διερωτάται αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν ή όχι και επίσης πώς ο κόσμος λειτουργεί πραγματικά.

Για να επιτύχει αυτού τους φιλόδοξους στόχους, το παρατηρητήριο χρειάζεται να είναι θερμικά και μηχανικά πολύ σταθερό, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί λειτουργώντας στην τροχιά L2 Hλίου-Γης, την ίδια τροχιά που επελέγη για το JWST διαστημικό τηλεσκόπιο.

Θα μπορούσε επίσης να είναι εξοπλισμένο με μια σκιά αστέρι για να καλύψει το φως των απόμακρων άστρων, η οποία θα βοηθήσει να εντοπιστούν πλανήτες σαν τη Γη σε τροχιά.

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό, θα πρέπει να φέρουν ένα σημαντικά μεγαλύτερο πρωτεύον κάτοπτρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο από το JWST, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο σύνολο καθρεφτών (segmented mirror), που έχει σταλεί ποτέ από την ΝΑΣΑ.

Η ομάδα μελετά τη βιωσιμότητα ενός 10 μέτρων γυαλί ή από ανθρακονήματα κομμάτια καθρεφτών, τα οποία θα δώσουν στο τηλεσκόπιο μεγαλύτερη επιφάνεια συλλογής φωτός, αλλά θα εξακολουθεί να ταιριάζει στο εσωτερικό του φέρινγκ του υφιστάμενου οχήματος εκτόξευσης.

Για σύγκριση, το JWST θα είναι εξοπλισμένο με 6,5 μέτρα ομάδα καθρεπτών, που θα αποτελούν το πρωτεύον κάτοπτρο.

«Αυτό δίνει στο Atlast δεκαεπτά φορές μεγαλύτερη ικανότητα συλλογής φωτός από το κάτοπτρο του Χαμπλ», πρόσθεσε ο Δρ Καρλ Stahle, ένας μηχανικός της Goddard ο οποίος ηγείται της ομάδας αξιολόγησης των τεχνολογιών που απαιτούνται για να πετύχει την αποστολή του Atlast.

Και ο Δρ Harley Thronson, ανώτερος επιστήμονας του Goddard για Προχωρημένες Έννοιες στην Αστροφυσική και επιστήμονας της μελέτης του Atlast, πρόσθεσε: "Το Atlast θα μπορούσε να επιτύχει πολύ σημαντικούς επιστημονικούς στόχους όχι δυνατούς με τα επίγεια παρατηρητήρια ή με οποιοδήποτε άλλες προγραμματισμένες διαστημικές αποστολές."
"Τώρα είναι η ώρα να προγραμματίσουμε για το μέλλον".

0 σχόλια: