Οι πιο δημοφιλείς χώρες για θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Οι χώρες αυτές αναφέρονται από 200.000 ερωτηθέντες σαν πιθανός στόχος, όταν πρόκειται για μια δουλειά στο εξωτερικό, σε ποσοστό.
Πολλοί ξένοι θα ήθελαν να αναλάβουν μια θέση εργασίας στη Γερμανία. Αυτό βοηθάει τις εγχώριες εταιρείες στην καταπολέμηση της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, κυρίως επειδή οι Γερμανοί εργαζόμενοι λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο.

Η Γερμανία είναι η πιο ελκυστική μη-αγγλόφωνη χώρα στον κόσμο με ξένο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Ψάχνοντας για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό οι εταιρείες πρέπει να καταφύγουν συχνά στο εξωτερικό σύμφωνα με την έκκληση εμπειρογνωμόνων της αγοράς εργασίας και των συμβούλων διαχείρισης. Ακόμα και αν το πρόβλημα εξακολουθεί να μην έχει φτάσει παντού και η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στις διάφορες βιομηχανίες το κάνει διαφορετικά αισθητό. Ειδικά για τους ακαδημαϊκούς η προθυμία να εργαστούν στη Γερμανία, είναι διεθνώς έντονη. Η Γερμανία είναι η πιο ελκυστική μη-αγγλόφωνη χώρα στον κόσμο για το ξένο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, έδειξε μια έρευνα σε 203.000 ανθρώπους από 189 χώρες. 

Πρωτεργάτης αυτής της πολύ μεγάλης μελέτης είναι η πύλη που ασχολοείται με την εύρεση εργασίας Stepstone που ανήκει στην Axel Springer AG ("Bild", "Welt"), καθώς και η διαχείριση των συμβούλων η Boston Consulting Group (BCG). Η έρευνα διεξήχθη από την Stepstone. Η πιο δημοφιλής χώρα για ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να κάνουν καριέρα από όλο τον κόσμο είναι οι ΗΠΑ.

64 τοις εκατό του συνόλου των εργαζομένων είναι πρόθυμοι να εργαστούν στο εξωτερικό. Από αυτούς, το 42 τοις εκατό κατονόμασαν την Αμερική ως την πιο σημαντική χώρα. Αυτό ακολουθήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο (37 τοις εκατό) και τον Καναδά (35 τοις εκατό). Η Γερμανία, ήταν στην τέταρτη θέση με μερίδιο 33 τοις εκατό. 

«Οι εταιρείες στη Γερμανία είναι διαθέσιμες για ένα μεγάλο εργατικό δυναμικό, ωστόσο, η αποτελεσματική απορρόφηση τους απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα πρόσληψης και ενσωμάτωσης», λέει η μελέτη.

Ιδιαίτερα ελκυστική είναι από ανθρώπους που προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη. 

«Έχουμε υπολογίσει ότι το 2030 έως και οκτώ εκατομμύρια εργαζόμενοι θα πρέπει να λείπουν, ειδικά στην υψηλότερη περιοχή εξειδίκευσης», λέει ο Rainer Strack, ανώτερος συνεργάτης στο BCG. Η μετανάστευση ταλαντούχων ατόμων θα παίξει έναν κρίσιμο ρόλο, προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό.

Η θετική οικονομική ανάπτυξη θα φέρει τη Γερμανία στη διεθνή αγορά εργασίας για πολλά χρόνια. Λέει ο Strack: "Η εξαιρετική τέταρτη θέση της Γερμανίας στην παγκόσμια κατάταξη από τις πιο δημοφιλείς χώρες, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να προσελκύσει τους καλύτερους."

Η ανάλυση χωρών έχει δείξει ότι η Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους ανθρώπους από την Ανατολική Ευρώπη και κυρίως από τις οικονομικές και ασθενέστερες χώρες των Βαλκανίων. Από τη Βοσνία, τη Σερβία την Κροατία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία είναι σε υψηλό βαθμό πρόθυμοι να εργαστούν στη Γερμανία.

Εντυπωσιακό είναι με εξαίρεση η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου υπάρχουν σημαντικά περισσότεροι πτυχιούχοι από τους μη πτυχιούχους, οι οποίοι μπορεί να φανταστούν μια μελλοντική καριέρα στη Γερμανία. Έτσι, για παράδειγμα, ενδιαφέρονται από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία ή τη Βραζιλία, κυρίως ακαδημαϊκοί για μια θέση εργασίας στην Γερμανία. Ωστόσο, από το σύνολο των άνω των 200.000 ερωτηθέντων, περίπου 61 τοις εκατό είχαν ένα ακαδημαϊκό πτυχίο.

Η μετανάστευση στη Γερμανία έχει δεκαπλασιαστεί.

Ότι η Γερμανία έχει γίνει πιο ελκυστική για τους εργαζόμενους από την Ανατολική Ευρώπη, επιβεβαιώνεται από μια μελέτη από το Αμβούργο του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών (HWWI) και τη Berenberg Bank, πώς η μετανάστευση στην ΕΕ έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. 

Ένα αποτέλεσμα: Από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έρχονται τώρα όλο και περισσότερο στη Γερμανία, ενώ προηγουμένως πριν από την κρίση είχαν μάλλον πάει στην Ισπανία και την Ιταλία . Πίσω στο 2007 μετανάστευσαν 20 φορές περισσότεροι άνθρωποι στην Ισπανία από ό, τι στη Γερμανία. Σήμερα όμως περισσότεροι άνθρωποι μεταναστεύουν από την Ισπανία, ενώ η μετανάστευση στη Γερμανία έχει δεκαπλασιαστεί.

Μια μεγάλη έλξη ξεδιπλώνεται για τη η Γερμανία από τη Βόρεια Αφρική. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες Μαροκινοί και Αλγερινοί είναι πρόθυμοι να ζήσουν στη Γερμανία. Στην Τυνησία, είναι το 60 τοις εκατό.

Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό η Γερμανία απολαμβάνει επίσης μια καλή φήμη στον πυρήνα της Ευρώπης ως χώρα εργασίας: Στην Ολλανδία υπάρχουν 51 τοις εκατό των διεθνώς μετακινούμενων εργαζομένων, το 48 τοις εκατό στη Φινλανδία, 44 στην Ιταλία, 43 στην Πορτογαλία και στην Αυστρία 41 τοις εκατό. Αλλά μόνο το 38 τοις εκατό των Γάλλων εργατών θέλουν να εργαστούν στο εξωτερικό, σύμφωνα με την έρευνα είναι πρόθυμοι να έρθουν στη Γερμανία. 

Το Βερολίνο αποτελεί την έκτη δημοφιλέστερη πόλη.

Και οι περισσότεροι από αυτούς που θέλουν να έρθουν, θέλουν στο Βερολίνο. Η πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι στη λίστα από τις πιο δημοφιλείς πόλεις για τη μετανάστευση στην έκτη θέση, μετά το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Σύδνεϋ και τη Μαδρίτη. Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα από τη Stepstone και BCG. Το Μόναχο έρχεται με τον αριθμό 14 ως δεύτερη γερμανική πόλη ανάμεσα στις Top 30. Ένα σύνολο των 17 ευρωπαϊκών πόλεων εκπροσωπείται από αυτήν την κορυφαία ομάδα.

"Η γερμανική αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους ειδικευμένους εργαζομένους," λέει ο Sebastian Dettmers, Διευθύνων Σύμβουλος της Stepstone. «Οι εταιρείες γι αυτό το λόγο είναι καλά ενημερωμένες για να αναπτύξουν ήδη από τώρα τα κατάλληλα μέτρα για την πρόσληψη και την ενσωμάτωση των ξένων ειδικευμένων εργαζομένων, αντί να περιμένουν από την πολιτική ηγεσία."
πηγή : Die Welt

0 σχόλια: