Γιατί τώρα προτιμούν να μείνουν στο σπίτι οι Ρώσοι; Η συνεχιζόμενη υποτίμηση.

Πολλοί Ρώσοι πιστεύουν ότι στην Ευρώπη δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι. Επιπλέον, το νόμισμά τους καταρρέει. Έτσι, πρέπει να κάνουν οικονομίες. Όπως οι ολιγάρχες αλλά και οι απλοί πολίτες προβαίνουν σε περικοπές.
Πολλοί Ρώσοι πιστεύουν ότι στην Ευρώπη δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι. Επιπλέον, το νόμισμά τους καταρρέει. Έτσι, πρέπει να κάνουν οικονομίες. Όπως οι ολιγάρχες αλλά και οι απλοί πολίτες προβαίνουν σε περικοπές.

Γιατί τώρα προτιμούν να μείνουν στο σπίτι οι Ρώσοι;

Νωρίτερα οι Ρώσοι τουρίστες ήταν παντού στην Ευρώπη. Αλλά από τότε που το ρούβλι έχασε την αξία του, δεν έχουν τα λεφτά γι' αυτό. Και όμως υπάρχει ένας άλλος λόγος που μπορεί να τους κρατήσει στο σπίτι.

Οι Ρώσοι το χειμώνα στην Αυστρία και την Ελβετία είναι πολύ ευπρόσδεκτοι. Όχι γιατί είναι τόσο πολλοί αφού αποτελούν μόλις το δύο τοις εκατό όλων των εισερχόμενων τουριστών στις χώρες των Άλπεων. Αλλά διότι οι Ρώσοι τουρίστες ξοδεύουν ευχαρίστως πολλά και αυτό συνέβαινε κάθε χρόνο όλο και περισσότερο για πάνω από μια δεκαετία.

Μέχρι τώρα. Για το τρέχον έτος, έρχονται σημαντικά λιγότεροι. Και αν συμπεριλάβουμε και τα προηγούμενα συνολικά ετήσια στοιχεία, είναι πολύ λιγότεροι οι Ρώσοι που έρχονται δυτικά για να απολαύσουν τα χειμερινά σπορ.

Πράγματι, η ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα "Vedomosti" πριν από λίγες ημέρες, επικαλούμενη τη Μάγια Lomidze, εκτελεστικό διευθυντή του Συνδέσμου των ρωσικών tour operators, σημειώνει ότι έχουν μείωση στις κρατήσεις σχεδόν κατά το ήμισυ.

Τα στοιχεία δεν αναφέρονται σε μια ιδιαίτερη χώρα διακοπών, αλλά συνολικά ο σχεδιασμός των διακοπών για το χειμώνα και τις χειμερινές διακοπές που λαμβάνουν χώρα στη Ρωσία μόνο στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την Lomidze σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δεν είχαν καμία έγκαιρη κράτηση,. Τώρα θα κυλίσουν τα πράγματα με πιο αργό ρυθμό. Αλλά ακόμα και αν στο τέλος του μήνα γίνουν περισσότερες κρατήσεις, μια μείωση της τάξης του 25 έως 30 τοις εκατό για το σύνολο της περιόδου είναι αναμενόμενη.

Η συνεχιζόμενη υποτίμηση ωθεί προς το χειρότερο τη διάθεση των διακοπών.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Τελικά το ρούβλι έναντι του ευρώ και του δολαρίου έχει μειωθεί κατά περίπου 33 τοις εκατό από την αρχή του χρόνου. Μόνο τον περασμένο μήνα, μειώθηκε κατά 14 τοις εκατό έναντι του δολαρίου και δώδεκα τοις εκατό έναντι του ευρώ.

Αναλογικά ακριβό γίνεται το ταξίδι στο εξωτερικό. "Πριν ήταν οι διακοπές στη Ρωσία ακριβές και φθηνότερες στην Ευρώπη. Τώρα είναι στη Ρωσία ακριβά και πολύ ακριβά στην Ευρώπη," λέει η Ιρίνα Tyurina της Ομοσπονδίας του Ρωσικού Τουρισμού.

Στις στατιστικές των κρατήσεων παίζει επίσης ένα ρόλο ότι ακριβώς φέτος ένας αριθμός των τουριστικών πρακτόρων έχει χρεοκοπήσει και ως εκ τούτου αντιμετωπίζονται τα άτομα με έγκαιρες κρατήσεις από τις ταξιδιωτικές εταιρείες σκεπτικά. Επιπλέον, η αναλογία των μεμονωμένων τουριστών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Η ζήτηση για τα ρωσικά εγχώριας χιονοδρομικά κέντρα έχει ανέβει κατά ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο δήλωσε η Lomidze. Στην Ολυμπιακή πόλη του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα έχουν ήδη κάνει αρκετά μεγάλες κρατήσεις.

Για τους ίδιους τους Ρώσους, οι οικονομικές συνθήκες της μακροχρόνιας στασιμότητας είναι εντελώς άγνωστες. Αν και κατά τα προηγούμενα έτη της οικονομικής κρίσης δεν ήταν τόσο απότομες προς τα πάνω όπως στα χρόνια άνθησης της αγοράς των πρώτων υλών έως το 2008.

Μικρότερη αύξηση του εισοδήματος

Αλλά πραγματικά οι άνθρωποι ήταν ικανοποιημένοι με τη συνεχή αύξηση των εσόδων. Αυτό έχει εξανεμιστεί πρόσφατα. Για το φόβο της περαιτέρω υποτίμησης του ρουβλίου και την αύξηση του πληθωρισμού, οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει νωρίτερα φέτος με κάποιες αγορές για τις διακοπές των Χριστουγέννων πέρα από το συνηθισμένο.

Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Ευφυής Έρευνας για την Ανάπτυξη (IRG) μιλούν 49 τοις εκατό των πολιτών της για επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης. Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, το ποσοστό των καταναλωτών που αισθάνονται τις αρνητικές οικονομικές αλλαγές, αυξήθηκε κατά οκτώ τοις εκατό. Το 69 τοις εκατό έχουν πάρει την απόφαση να ξοδεύουν λιγότερα.

Περισσότερο πλήττεται η μεσαία τάξη, εκείνο το στρώμα που έχει έρθει στην ευημερία εδώ και μια δεκαετία και το μερίδιο της προσδιορίζεται από το συνολικό πληθυσμό πάνω το ένα πέμπτο.

Είναι αυτό το στρώμα του λαού που το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει πιο επιφυλακτικά, επειδή είχαν αρχίσει να ζητούν την πολιτική συμμετοχή τους πριν από τρία χρόνια. Η ευημερία τους δεν έχει καμία τρέχουσα προτεραιότητα για τις αρχές. Από την εποχή της κρίσης της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο στηρίζεται στους συντηρητικούς ψηφοφόρους από τα χαμηλότερα στρώματα, τα οποία δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό είτε για οικονομικούς λόγους είτε εξαιτίας του σκεπτικισμού προς τη δυτική άποψη.

Αλλά δεν είναι μόνο η μεσαία τάξη που βρίσκεται πίσω από αυτά τώρα. Επίσης, στην κατηγορία του πολυτελούς τάξης, που είναι η οικονομική ελίτ η ζήτηση μειώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη διεθνή στρατηγικό σύμβουλο Bain & Co. το σύνδεσμο των παραγωγών ειδών πολυτελείας Findazione Altagamma'll, η ρωσική αγορά για αγαθά πολυτελείας, μετά από όλα, η δέκατη μεγαλύτερη στον κόσμο και η πέμπτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, παρουσίασε πτώση κατά το τρέχον έτος 2014, κατά 18 τοις εκατό στα 4,6 δις ευρώ.

Οι ταξιδιώτες αρχίζουν να κάνουν οικονομίες

Αυτό πρέπει πράγματι να αντικατοπτρίζεται άμεσα στην ταξιδιωτική συμπεριφορά. Αλλά και στο εξωτερικό οι Ρώσοι άρχισαν την να κάνουν οικονομίες όλο και περισσότερο. Έτσι λογαριάζει ο Διεθνής Οργανισμός Τουρισμού UNWTO ότι οι δαπάνες των Ρώσων στο εξωτερικό είχαν αυξηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, μόνο τέσσερα τοις εκατό, ενώ κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, η αύξηση είχε ανέλθει στο 25 τοις εκατό.

Στο σύνολο οι Ρώσοι είχαν δαπάνησαν 42 δις ευρώ κατά το προηγούμενο έτος στο εξωτερικό, το οποίο είναι στην πέμπτη θέση παγκοσμίως. Η ανοδική τάση έσπασε κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2014.

"Ειδικά από την μεσαία τάξη θα πρέπει να περιμένουμε φέτος 25 έως 30 τοις εκατό λιγότερες αφίξεις", λέει ο Ανδρέας Steibl, επικεφαλής του Συνδέσμου Τουρισμού Paznaun-Ischgl. Ειδικότερα, η τρύπα του Ιανουαρίου ανησυχεί τους Αυστριακούς, κατά την οποία οι Ρώσοι αντιπροσωπεύουν το 60 τοις εκατό όλων των επισκεπτών. 

Ο Steibl δεν περιορίζεται στο φταίξιμο λόγω της υποτίμησης του ρουβλίου. Αλλά λόγω των δυτικών κυρώσεων, πολλοί Ρώσοι αισθάνονται ανεπιθύμητοι. "Αυτό τρέφει τον πατριωτισμό", δήλωσε ο Steibl από τις ενδο-Ρωσικές διακοπές. "Ο Πούτιν το αναγνώρισε".

πηγή : Welt

0 σχόλια: