Ο Ιταλός Beppe Grillo θα είναι στην Αθήνα την Κυριακή για να υποστηρίξει την κλήση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ένα "όχι" σε περισσότερη λιτότητα.

Ο Ιταλός κωμικός, που έγινε πολιτικός ο Beppe Grillo θα είναι στην Αθήνα την Κυριακή για να υποστηρίξει την κλήση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ένα "όχι" σε περισσότερη λιτότητα.
Ο Ιταλός κωμικός που έγινε πολιτικός ο Beppe Grillo είναι επικεφαλής στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο για την υποστήριξη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ένα "όχι" σε
περισσότερη λιτότητα. Ελπίδα του είναι αυτό να αποκτήσει μια δυναμική υπέρ ενός δημοψηφίσματος για το ευρώ στην Ιταλία τη δεύτερη πιο χρεωμένη χώρα της ζώνης του ευρώ, μετά την Ελλάδα.

"Θα σας δούμε στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος," έγραψε στο blog του ο Grillo, ο οποίος στην Ιταλία ηγείται του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. "Στην Ιταλία επίσης θέλουμε τους Ιταλούς να αποφασίσουν για το ευρώ με δημοψήφισμα".

Εκτός από το κόμμα του Grillo, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ιταλία μετά το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Matteo Renzi, το κόμμα της Λίγκας του Βορρά που είναι κατά της μετανάστευσης με επικεφαλής τον Matteo Salvini, υποστηρίζει ένα "Όχι" στην Ελλάδα. Όπως Grillo, ο Salvini λέει ότι θέλει να είναι έξω από το ενιαίο νόμισμα και ελπίζει ότι η ελληνική κρίση θα βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτού του θέματος.

ν η ψήφος του "όχι" κερδίσει στην Ελλάδα "Θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας νέας Ευρώπης", δήλωσε ο Salvini στο Radio 24 σε συνέντευξή του στις 29 Ιουνίου. Αν ήμουν πρωθυπουργός "Θα έβγαινα από το ευρώ, αύριο", είπε.

Μόνο το κόμμα του Renzi και κάποιοι μικρότεροι σύμμαχοι τους υποστηρίζουν ανοιχτά  το "ναι" στην Ελλάδα. Ακόμη και μέσα στο κόμμα του πρωθυπουργού υπάρχει μια μειοψηφία των νομοθετών που έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν το "όχι". Αν η υποστήριξη των δυσαρεστημένων Ελλήνων θα μεταφραστεί σε μια ψηφοφορία στην πραγματικότητα έναντι του ευρώ στην Ιταλία είναι δύσκολο να το πει κάποιος.

Μια νίκη για το "όχι" στην Ελλάδα ακόμη θα ενισχύσει τους ηγέτες της αντι-λιτότητας σε ολόκληρη την Νότια Ευρώπη. Η Ισπανία, η οποία ετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές, θα δει τους συντηρητικούς με τον Πρωθυπουργό Mariano Rajoy να αντιμετωπίζει το κόμμα της αντι-λιτότητας Podemos, το σύμμαχό του ΣΥΡΙΖΑ.

"Εάν η Ευρώπη ενδώσει με την Ελλάδα, θα ενθαρρύνει και άλλες κυβερνήσεις αριστερές να αρνηθούν περαιτέρω λιτότητα και απειλούν να εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ για να πάρουν αυτό που θέλουν," δήλωσε ο Nicholas Wall, συν-διευθυντής του Επενδυτικού Ευρωπαϊκού Ταμείου Bond. "Με την ισπανικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι πιστωτές δεν θα θέλουν να προσφέρουν οποιαδήποτε ενθάρρυνση στην Podemos."

0 σχόλια: