Θα γίνει η Πορτογαλία μια νέα Ελλάδα;

Πορτογαλικό κοινοβούλιο
Στην Πορτογαλία καταψηφίστηκε στη Βουλή η κυβέρνηση. Τρέμουν οι "Βρυξέλλες" μετά την πτώση της κυβέρνησης στην Πορτογαλία; 

Όχι. Η χώρα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα βοήθειας σωστά. Αλλά υπάρχει ήδη ένα σημείο στο οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει με ανησυχία.

Θα γίνει η Πορτογαλία, μετά την πτώση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μια "νέα Ελλάδα"; Η Πορτογαλία έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα βοήθειας τριετούς διάρκειας, που δόθηκε από τις χώρες του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Από το Μάιο του 2014 οικονομικά στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις.

Πριν από ένα χρόνο στην Ελλάδα ήταν όμως διαφορετικά. Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είχε εμποδίσει την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας, επειδή καθυστερούσε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις επανειλημμένα.

Η πορτογαλική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Pedro Passos Coelho και τη Μαρία Luís Albuquerque απολαμβάνει μεγάλη εκτίμηση από τις Βρυξέλλες, επειδή λόγω της μεταρρυθμιστικής τους πολιτικής έφεραν σε πέρας με ομαλή λήξη ένα συνολικό 78.δις € πρόγραμμα βοήθειας. Ωστόσο, θα προτιμούσαν να δουν μερικοί από την ομάδα του ευρώ, την Πορτογαλία να είχε ζητήσει μια προληπτική πιστωτική γραμμή μετά το τέλος του προγράμματος από τον ESM, το ταμείο διάσωσης του ευρώ. Αυτό θα μείωνε τον κίνδυνο, που σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας καθιστά τις χρηματοπιστωτικές αγορές και πάλι ανήσυχες.

Οι αντιδράσεις των Βρυξελλών για την πτώση της κυβέρνησης μέχρι στιγμής, σε κάθε περίπτωση είναι συγκρατημένες. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ακόμη δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στη συνέχεια στη Λισαβόνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να περιμένει για το ήδη από την 15 Οκτ σχέδιο προϋπολογισμού. Λόγω των βουλευτικών εκλογών, η κυβέρνηση το είχε ήδη αναβάλλει. Σύμφωνα με την προηγούμενη προσδοκία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει στην τιμή αναφοράς του Μάαστριχτ δηλαδή το δημοσιονομικό έλλειμμα να βρίσκεται σχεδόν κάτω από το 3% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος. Μέχρι στιγμής, αναμένεται στις Βρυξέλλες για τα επόμενα χρόνια ένα ελαφρώς χαμηλότερο έλλειμμα.

Η προσδοκία αυτή θα μπορούσε να διαλυθεί γρήγορα με μια αλλαγή της κυβέρνησης. Όταν ο αρχηγός των Σοσιαλιστών ο António Costa πραγματοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, θα είναι σχεδόν αδύνατο την ίδια στιγμή να είναι κάτω από το όριο του τρία τοις εκατό το 2016, λένε στις Βρυξέλλες.

Ο Κόστα υποσχέθηκε μετά τις εκλογές ότι θα προσπαθήσει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών και του Συμφώνου Σταθερότητας. Ωστόσο, θέλει ο Passos να έχει ένα υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα για να έχει περισσότερο χώρο για τις κοινωνικές δαπάνες.

0 σχόλια: