Όχι άλλοι γιατροί μετανάστες στην Ελβετία

  • Αναρτήθηκε: 10.2.13 -
Στον απόηχο των συμφωνιών με την ΕΕ, σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων, ένας πολύ μεγάλος αριθμός γιατρών της ΕΕ έχει συρρεύσει στην Ελβετία σε πολύ καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας.


Στο τέλος του 2011 περίπου το 25% των 30.849 γιατρών της Ελβετίας είχε ξένο πτυχίο. Τα 3/4 αυτών προέρχεται από την ΕΕ, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της Ελβετίας.

Από το 2002 μέχρι το 2008 τα 3/4 των γιατρών που προσελήφθησαν στην Ελβετία ήταν αλλοδαποί! Ωστόσο, πολλές κλινικές πλήττονται ακόμα από την έλλειψη γιατρών..

Το κοινοβούλιο θέλοντας να περιορίσει το κύμα μετανάστευσης των γιατρών, επέβαλε περιορισμούς για την εισροή περισσότερων γιατρών της ΕΕ, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Το μορατόριουμ για την ίδρυση νέων ιδιωτικών ιατρείων είχε τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2002. Ο στόχος ήταν να αποτραπεί η μετανάστευση μεγάλου αριθμού γιατρών προς την Ελβετία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε και πάλι ότι το μορατόριουμ θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2013.