Βρετανός αστροναύτης τρέχει μαραθώνιο στον διεθνή δορυφορικό σταθμό του ISS.

Βρετανός αστροναύτης τρέχει μαραθώνιο στον διεθνή δορυφορικό σταθμό του ISS
Ο Βρετανός αστροναύτης Tim Peake έτρεξε το Μαραθώνιο του Λονδίνου στο χώρο του
ISS την Κυριακή. "Αυτό ήταν φανταστικό σήμερα το πρωί," μετάδωσε ο Peake σε μετά τον τερματισμό με μια κλήση που έκανε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών EAC στην Κολωνία. Περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης έτρεξε ο 44 ετών παράλληλα με το Μαραθώνιο του Λονδίνου σε ένα ειδικό διάδρομο. Με τη δράση αυτή ο Peake υποστηρίζει μια οργάνωση για τα μειονεκτούντα νεαρά άτομα.

Ο Βρετανός τερμάτισε τη διαδρομή των 42 χιλιομέτρων σε 3 ώρες και 35 λεπτά, και έτσι εξασφάλισε και μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες- στην κατηγορία "του γρηγορότερου Μαραθώνιου στο διάστημα"για τους άνδρες. Το 2007 η Αμερικανός αστροναύτης Sunita Williams, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε έναν μαραθώνιο σε τροχιά. Παράλληλα με το μαραθώνιο της Βοστώνης ολοκλήρωσε τη διαδρομή σε 4 ώρες και 24 λεπτά.

Μια ιδιαίτερη πρόκληση

Λόγω της βαρύτητας ο Peake έπρεπε να τα βγάλει πέρα με μια ιδιαίτερη πρόκληση σε σύγκριση με τους δρομείς που έτρεχαν στη γη. Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, μια ζώνη με ελαστικά πλαστικά λουριά τον τραβούσανε το περίπου 70 τοις εκατό του σωματικού βάρους του, στην επιφάνεια του διαδρόμου. "Οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες από ό, τι στη γη", δήλωσε ο προπονητής του Πάτρικ Jaekel από το κέντρο αυστροναυτών EAC στην Κολωνία. "Αυτό είναι περίπου σαν να τρέχεις ένα μαραθώνιο με ένα σακίδιο 20 κιλών στους ώμους σου."

Ο Βρετανός κατάφερε να τρέξει τον μαραθώνιο στην 131η ημέρα της αποστολής του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο πατέρας δύο παιδιών πραγματοποιούσε μεταξύ άλλων πειράματα επί του σκάφους, στον τομέα της έρευνας υλικών.
 http://www.clickmoney.gr/

0 σχόλια: