Μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο προσγειώνεται στο κόκκινο πλανήτη Άρη.

‘Ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ESA
και της Ρωσικής Υπηρεσίας του Διαστήματος Roskosmos βρίσκεται πολύ κοντά το Άρη, σχεδόν 500 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Τώρα το project ExoMars εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση.

Επτά μήνες μετά την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου στον Άρη, βρίσκεται πριν από την πρώτη του προσγείωση του στον κόκκινο πλανήτη. Αυτό είναι ένα Ευρωπαϊκο-Ρωσικό project δισεκατομμυρίων. Η προσγείωση μιας μονάδας δοκιμών στο οροπέδιο Meridiani Planum του Άρη αυτή την Τετάρτη, αποτελεί το βασικό ορόσημο του project ExoMars της ESA Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και του ρωσικού εταίρου Roskosmos. Αν πετύχει, θα είναι η πρώτη επιτυχημένη προσγείωση στην περιοχή, που είναι γνωστή για την κόκκινη απόχρωση του γειτονικού πλανήτη.

Με το ExoMars οι δύο διαστημικοί οργανισμοί θα διερευνήσουν σε διάφορες φάσεις για ίχνη ζωής στον ερημικό πλανήτη. Η μονάδα δοκιμής "Schiaparelli" εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο με τον δορυφόρο "Trace Gas Orbiter" (TGO) από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Το TGO ψάχνει, μεταξύ άλλων, για αέρια μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

Ο ανιχνευτής "Schiaparelli" θα φθάσει στην επιφάνεια του Άρη την Τετάρτη μέσω λεπτών ελιγμών που θα ελέγχονται αυτόματα. "Η κάθοδος της προσεδάφισης είναι μια σειρά από επιμέρους διαδικασίες από τις οποίας η κάθε μια είναι πολύ δύσκολη στη εφαρμογή της. Την είσοδο στην ατμόσφαιρα, το άνοιγμα του αλεξίπτωτου, το ανατίναγμα της ασπίδας θερμότητας, το διαχωρισμό του αλεξίπτωτου," δήλωσε ο Jan Wörner ο επικεφαλής της Esa στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αν όλα πάνε καλά, οι μπαταρίες του ανιχνευτή θα πρέπει να είναι επαρκής για λίγες ημέρες για να στείλουν δεδομένα πίσω στη Γη.

Με το "Schiaparelli"η Esa και η Roscosmos δοκιμάζουν την τεχνική τους για μια άλλη προσγείωση. Είναι η δοκιμαστική εκτέλεση διαδικασίας για την αποστολή ενός Ρόβερ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2020. Το ρομπότ, στη συνέχεια, θα διεισδύσει ιδιαίτερα στα βάθη των βράχων του Άρη για να αναζητήσουν στοιχεία ύπαρξης ζωής.

0 σχόλια: