Λειτουργεί η αναγνώριση προσώπου;

το σύστημα αναγνώρισης στο αεροδρόμιο Washington Dulles των ΗΠΑ
Η αυτοματοποιημένη αναγνώριση προσώπου σε ένα αεροδρόμιο στις ΗΠΑ λέγεται ότι έχει για
πρώτη φορά αναφέρει έναν ύποπτο που είχε παρουσιάσει ψευδές διαβατήριο και στη συνέχεια απαγορεύτηκε η είσοδος. Αυτό αναφέρθηκε από τα NBC News. 

Ο επιβάτης από το Κονγκό έδειξε γαλλικό διαβατήριο

Στο αεροδρόμιο Washington Dulles, το σύστημα αναγνώρισης προσώπου λειτουργούσε τη Δευτέρα για πρώτη φορά. Ακούστηκε για πρώτη φορά ο συναγερμός και ανέφερε έναν επιβάτη που παρουσίασε ένα γαλλικό διαβατήριο του οποίου η φωτογραφία τακτοποίησε το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών ως μη ταυτόσημο με το πρόσωπο του άνδρα, γράφει το NBC.

Ο ηλικία 26 ετών επιβάτης ήταν σύμφωνα με τις πληροφορίες της τελωνειακής και συνοριακής προστασίας των Η.Π.Α. (CBP) διερευνήθηκε διεξοδικά. Στο παπούτσι του βρέθηκε ένα διαβατήριο της Δημοκρατίας του Κονγκό και ο επιβάτης στη συνέχεια στάλθηκε πίσω στη Βραζιλία, από όπου προσπάθησε να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση κατά την οποία τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου στα αεροδρόμια των ΗΠΑ είχαν αναφέρει έναν ύποπτο που είχε προσπαθήσει να εισέλθει με ψευδή διαβατήριο, ενημέρωσε την αρχή CBP. Το σύστημα δοκιμάζεται επί του παρόντος σε 14 αεροδρόμια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σύστημα δεν είναι μόνο ταχύτερο αλλά και πιο αξιόπιστο όσον αφορά την αναγνώριση των επιβατών και τη σύγκρισή του με τα υπάρχοντα έγγραφα και σύμφωνα με την CBP θα πρέπει να έχει ακρίβεια 99%.

Αμφισβητήσιμα τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνται επίσης και αλλού

Ένα σύστημα αυτοματοποιημένου και υποβοηθούμενου από υπολογιστή για τον έλεγχο των συνόρων εμφανίζεται επίσης και στην ΕΕ, ένα από τα οποία είναι η αναγνώριση προσώπου. Το πρόγραμμα "Έξυπνα σύνορα" ξεκίνησε το 2013 και διεξάγεται δοκιμές στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης από το 2015. Οι προστάτες δεδομένων επικρίνουν τη συγχώνευση όλων των εγγεγραμμένων βιομετρικών χαρακτηριστικών των ταξιδιωτών σε μια ενιαία μεγάλη βάση δεδομένων, η οποία πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται για αστυνομικούς σκοπούς.

Η αεροπορική εταιρεία Quantas δοκιμάζει τη χρήση αναγνώρισης προσώπου με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής, όπως και το αεροδρόμιο της Ζυρίχης. Η Αυτόματη αναγνώριση προσώπου δοκιμάζεται επίσης στο σταθμό τραίνων του Βερολίνου Südkreuz, τη οποία, μπορεί να συμβάλει σε μια "αυξημένη αίσθηση ασφάλειας", αλλά επικρίνεται από ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων και από επιστήμονες της πληροφορικής.

Στην κριτική βρίσκεται η αναγνώριση προσώπου λόγω τεχνικών τρωτών σημείων. Έτσι, το ποσοστό σφάλματος ενός τέτοιου συστήματος στην αστυνομία της Ουαλίας βρέθηκε στο τελικό του Champions League το 2018 στο 92%. Επίσης, η αξιολόγηση των φωτογραφικών στιγμών των ταραχών στη σύνοδο κορυφής των G20 στο Αμβούργο το 2017 με τη μέθοδο αυτή λέγεται ότι απέδωσε ελάχιστα αποτελέσματα.

0 σχόλια: