TELEGRAPH: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩ-ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

  • Αναρτήθηκε: 28.11.11 -

Προετοιμαστείτε για ταραχές στην ευρω-κατάρρευση, προειδοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας από την κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος, εν μέσω νέων φόβων για την Ιταλία και την Ισπανία. Βρετανικές πρεσβείες οργανώνουν σχέδια για τη διαφυγή Βρετανών.

Δεδομένου της κατάστασης της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι βρετανοί υπουργοί προειδοποίησαν ότι μια ευρω-κατάρρευση είναι ολοένα και πιο πιθανή.


Διπλωμάτες ετοιμάζονται να βοηθήσουν Βρετανούς στο εξωτερικό, από μια κατάρρευση των τραπεζών,  ή ακόμη και από ταραχές που προκύπτουν από την κρίση χρέους.

Το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για την κατάρρευση βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.


Ένας ανώτερος υπουργός αποκάλυψε την έκταση της ανησυχίας της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η Βρετανία σχεδιάζει τώρα, με βάση το ότι η κατάρρευση του ευρώ είναι πλέον απλώς θέμα χρόνου.

"Είναι προς το συμφέρον μας ότι θα συνεχίσω να παίζω με τον χρόνο επειδή αυτό μας δίνει περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούμε," είπε ο υπουργός στην Daily Telegraph.


Η Ελλάδα έχει δει αρκετά κρούσματα διασάλευσης της δημόσιας τάξης, όσο η κυβέρνησή της αγωνίζεται με τα τεράστια χρέη. Βρετανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι παρόμοιες σκηνές δεν μπορεί να αποκλειστούν σε άλλα έθνη, αν το ευρώ καταρρέει.

Διπλωμάτες έχουν επίσης την υποχρέωση να προετοιμαστούν να βοηθήσουν δεκάδες χιλιάδες Βρετανούς πολίτες σε χώρες της Ευρωζώνης, με τις συνέπειες μιας οικονομικής κατάρρευσης για να τους παρέχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς ή ακόμα και σε ανάληψη μετρητών.

Επίσης, υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι για την Ιταλία, εφόσον η νέα κυβέρνηση αναγκάστηκε να πληρώσει επιτόκια ρεκόρ στα νέα ομόλογαΗ απόδοση δανείων σε νέα εξάμηνη  ήταν 6,5 τοις εκατό, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του προηγούμενου μήνα.



Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα πρέπει να πουλήσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα ομόλογα μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου για την αναχρηματοδότηση των χρεών της. Οι αναλυτές λένε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση, ότι οι επενδυτές θα αγοράσουν όλα αυτά τα ομόλογα, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στη χρεοκοπία της Ιταλίας.

Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι, στις συνομιλίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός κ. Mario Monti είχε συμφωνήσει ότι μια ιταλική κατάρρευση "θα ήταν αναπόφευκτα το τέλος του ευρώ."

Οι συνθήκες με τις οποίες η ΕΕ δημιούργησε το ευρώ και τους κανόνες, που δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για την φυγή κάποιου μέλους, σημαίνουν πως οποιαδήποτε διάσπαση θα ήταν άτακτη και ενδεχομένως χαοτική.


Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι τα κρουστικά κύματα ενός τέτοιου γεγονότος, θα συντελέσουν στον κίνδυνο της  κατάρρευσης ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αφήνοντας τις τράπεζες ανήμπορες να επιστρέψουν χρήματα στους λιανικούς καταθέτες και να καταστραφούν οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την τραπεζική πίστωση.

Η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών αυτή την εβδομάδα εξέδωσε μια δημόσια προειδοποίηση προς τις βρετανικές τράπεζες, να ενισχύσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, για τη διάλυση του ενιαίου νομίσματος.


Πηγή: telegraph