ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΕΥΡΟΦΟΒΙΕΣ

  • Αναρτήθηκε: 30.12.11 -
Η Μεγάλη Βρετανία μπορεί ποτέ να μην υποστήριξε το ευρώ, αλλά οι επιπτώσεις της οικονομίας τους, από μια ενδεχόμενη διάλυση του ενιαίου νομίσματος, πραγματικά τους τρομοκρατεί.
Το υπουργείο οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει σχέδια για τον περιορισμό εισροής και εκροής κεφαλαίων σε περίπτωση ευρωδιάλυσης.Εξετάζουν το χειρότερο σενάριο το οποίο δεν είναι άλλο, από το να αποχωρήσει ένα κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ. Φοβούνται, ότι σε αυτή την περίπτωση, οι επενδυτές θα μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους, από οικονομικά ευάλωτες χώρες, σε ασφαλέστερα καταφύγια όπως η Αγγλία. 


Η συνέπεια μιας αυξανόμενης εισροής χρημάτων θα ήταν να αυξηθεί η ισοτιμία
της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ και να πλήξει τις εξαγωγές.
Παρόμοιο πρόβλημμα αντιμετώπισε φέτος και η Ελβετία, όπου αναγκάστηκε να σταθεροποιήσει την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου, υπό τον φόβο των μαζικών ανατιμήσεων από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη.
Η απάντηση της Μεγάλης Βρετανίας, σε μια διάλυση του ευρώ, θα είναι παρόμοια με αυτή της Τσεχίας, όπου το 1993 όταν χωρίστηκε η Τσεχοσλοβακία στα 2, επέβαλε προσωρινά φόρους στις ξένες εισροές κεφαλαίων.
Οικονομολόγοι της τράπεζας HSBC προειδοποιούν ότι η διάλυση του ευρώ θα αποτελέσει σε παγκόσμια ύφεση και σε καταστροφικές συνέπειες της βρετανικής οικονομίας.

Πηγή: telegraph