Η ΚΡΙΣΗ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ‏

  • Αναρτήθηκε: 1.1.12 -
Η ελληνική οικονομική κρίση αποδεικνύεται τραγική για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, που αυξάνονται όλο και περισσότερο λόγω φτώχειας. Συγκλονιστικές ιστορίες κάνουν το γύρο του κόσμου και προβάλλονται από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ακόμα και πριν απλώσει τα πλοκάμια της η οικονομική κρίση υπήρχαν οικογένειες, όπως αυτή του Δημήτρη Γασπαρινάτου, που τα έβγαζαν πολύ δύσκολα πέρα.

Ο Δημήτρης και η γυναίκα του Χριστίνα έχουν 6 γιους και 4 κόρες. Τα έσοδα της οικογένειας είναι 960 ευρώ από το μισθό της Χριστίνας και 460 ευρώ το δίμηνο από επίδομα πρόνοιας.

Η οικογένεια αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού χρωστάει χρήματα στον χασάπη, στον φούρναρη και στον παντοπώλη. Στο μικροσκοπικό διαμέρισμα όπου μένει η πολυμελής οικογένεια βιώνει μια κατάσταση αθλιότητας. 

Όπως δήλωσε ο πατέρας, κοιμούνται σε στρώματα κάτω στο πάτωμα και το νοίκι έχει να καταβληθεί εδώ και μήνες. Εν όψη Χριστουγέννων η οικογένεια πήρε την απόφαση να δώσει 3 από τα αγόρια και μια από τις κόρες για ειδική μέριμνα.

"Η κρίση μας έχει σκοτώσει. Ντρέπομαι να το πω, αλλά έχω φτάσει σε σημείο, όπου δε μπορώ να διαθέσω ακόμη και 2 ευρώ για ψωμί. Δε θέλουμε να διαλύσουμε την οικογένεια, αλλά σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ευκολότερο για τα παιδιά, αν στέλναμε τα 4 σε ίδρυμα για 2-3 χρόνια." δήλωσε ο Δημήτρης.



Ο τοπικός δήμαρχος, Θεοχάρης Μασσάρας, είπε ότι "Οι αιτήσεις υποστήριξης άπορων οικογενειών έχουν αυξηθεί φέτος. Πέρυσι τα Χριστούγεννα στείλαμε στην Πάτρα σε 400 οικογένειες φαγητό. Φέτος έχουμε λάβει 1200 αιτήσεις από οικογένειες που δεν ανήκαν ανήκαν στις παραδοσιακά οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, αλλά από αυτές που μέχρι πρότινος είχαν καλές δουλειές πριν κλείσουν επιχειρήσεις και καταστήματα. Αλλά να ζητούνε να πάρουμε τα παιδιά τους είναι κάτι καινούριο. Όταν επισκέφτηκα το σπίτι της οικογένειας Γασπαρινάτου αντίκρισα μια τριτοκοσμική κατάσταση με βρωμιά και φτώχεια, που δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου."



Σε ένα τόσο περήφανο έθνος όπως αυτό των Ελλήνων,όπου η οικογένεια έρχεται πάντα πρώτη, η κρίση χτύπησε γρήγορα και με νεύρο. Αυτό διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι όταν χτύπησαν την πόρτα της οικογένειας Γασπαρινάτου. Μαρτυρίες από φιλανθρωπικές οργανώσεις, γιατρών και συνδικάτων βεβαιώνουν ότι δεν είναι μόνοι.



"Καθώς η Ελλάδα μπαίνει επισήμως στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης και η 
οικονομική κρίση επεκτείνει την εμβέλειά της, οι άνθρωποι αρχίζουν και 
πεινούν, οικογένειες διαλύονται, και μητέρες και πατέρες δεν μπορούν 
πλέον να θρέψουν τα παιδιά τους." είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, 
Ηλίας Ηλιούπολης. "Μέχρι τώρα επικρατεί μια συνωμοσία σιωπής γύρω από 
τις τραγικές συνέπειες των μέτρων λιτότητας του ΔΝΤ και της ΕΕ."

Ο αγώνας της κυβέρνησης να εξοφλήσει τα χρέη της έχει αποτελέσει μια δραματική κατάσταση στην κοινωνία, με περιπτώσεις παρατημένων μωρών στα σκαλιά των κλινικών και100ντάδες περιπτώσεις οικογενειών που ξεφορτώνουν τα παιδιά τους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, 500 οικογένειες ζήτησαν να δώσουν τα παιδιά τους στα χωριά SOS. Ένα τελευταίο περιστατικό ήταν ένα εγκαταλελειμμένο κοριτσάκι που είχε στα χέρια της ένα σημείωμα που έγραφε: "Δε θα επιστρέψω να πάρω την Άννα, δεν έχω καθόλου χρήματα. Δε μπορώ να την πάρω. Συγνώμη. Η μητέρα της."

Λίγοι γνωρίζουν περισσότερα, από τον Κώστα Γιαννόπουλο,για τα δεινά των παιδιών που εγκαταλείπονται, κακοποιούνται και παραμελούνται στην Ελλάδα, ο οποίος προεδρεύει στην τοπική φιλανθρωπική οργάνωση Χαμόγελο Του Παιδιού. Πολλά παιδιά έχουν υποστεί τις χειρότερες υπερβολές της ζωής, όπως ένα 8 μηνών αγοράκι που βρέθηκε παρατημένο σε μια χωματερή, του οποίου το σώμα του είχε μετατραπεί σε ζελέ...

Την περασμένη εβδομάδα ο Δημήτρης Γασπαρινάτος άκουσε επιτέλους καλά νέα. Μετά τη δημοσιοποίηση του οικογενειακού του δράματος, η σύζυγος ενός πλούσιου Αθηναίου επιχειρηματία, του δώρισε χρήματα για να μετακομίσει σε ένα άλλο σπίτι, αυτός, η γυναίκα του και τα 10 παιδιά του.
"Αυτή η γυναίκα άλλαξε τη ζωή μας. Μας επέτρεψε να ελπίζουμε ξανά. Η κρίση μας είχε οδηγήσει σε μέρη που ποτέ δε θα θέλαμε να πάμε, αλλά από το νέο έτος, χάρη σε αυτήν, θα είμαστε σε ένα νέο σπίτι όλοι μαζί."

Πηγή: guardian