ΤΟ BBC ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ‏

  • Αναρτήθηκε: 4.2.12 -
Στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από τα ένδοξα
αρχαία αξιοθέατα της πόλης, ένα άλλο πρόσωπο εμφανίζεται στην Ελλάδα.
Εκατοντάδες άποροι στέκονται στην ουρά υπομονετικά, γύρω από την μικρή, γυμνή αυλή της δημοτικής κουζίνας.

Οι επισκέπτες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά ένα τέταρτο τους τελευταίους μήνες, ενώ ο αριθμός των αστέγων φτάνουν σε νέα ύψη. "Αυτό το κέντρο ιδρύθηκε πριν από χρόνια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε μεγάλη πόλη - άνθρωποι εθισμένοι στα ναρκωτικά, στο αλκοόλ και ούτω καθεξής", λέει η Δήμητρα Νούσι, διευθύντρια του έργου. "Αλλά ξαφνικά έγινε κάτι το οποίο έχει να αντιμετωπίσει τη φτώχεια της κρίσης. Είναι ένα τελείως διαφορετικό φαινόμενο, για το οποίο είμαστε ακόμα συγκλονισμένοι γι 'αυτό. "Μια διαφορετική φτώχεια". 

Οι άστεγοι έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25% από το 2009. Η χώρα βρίσκεται τώρα στην πέμπτη συνεχή χρονιά της ύφεσης και το επίσημο ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 20%, το οποίο επιδεινώθηκε από το μέτρα λιτότητας. "Είναι καλά ντυμένοι και μορφωμένοι. Μέχρι πέρυσι είχαν ένα καλό διαμέρισμα ή ένα ωραίο αυτοκίνητο. Και τώρα δεν έχουν τίποτα. Γι 'αυτό είναι ένα άλλο είδος της δυστυχίας. Ένα άλλο είδος φτώχειας Εμείς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτή τη φτώχεια, αλλά υπάρχει." 

Και η πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σκληρή αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εκτεθειμένη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το χιόνι έχει καλύψει μεγάλο μέρος του Βορρά, όπου τουλάχιστον ένας άστεγος άντρας πέθανε, και εκείνοι στους δρόμους δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν. 

Ο Σπύρος, 82 ετών, μένει κάτω από κουβέρτες στην πλατεία στο Μοναστηράκι, στο κέντρο της Αθήνας. "Έχει μια έντονη, άσχημη παγωνιά, αλλά πού αλλού μπορώ να πάω;" λέει βήχωντας. "Τα καταλύματα είναι γεμάτα από ναρκομανείς και το πόδι μου είναι πάρα πολύ άσχημα για να περπατήσω. Ο ύπνος εδώ έξω με κάνει να αισθάνομαι σαν να είμαι ήδη στον τάφο μου."

Πολλοί άστεγοι είναι σαφώς εμφανείς και πηγάζουν από τις τράπεζες και από άλλα σύμβολα του πλούτου, αλλά ορισμένοι βρίσκονται θαμμένοι πίσω από τις σήραγγες του μετρό και σε πάρκα. Ο χειμώνας παρελαύνει εδώ, όπως και η ελληνική οικονομική κρίση και αυτό είναι ένα τοξικό μείγμα για αυτούς που άφησε η κοινωνία να υποφέρουν.


Πηγή: bbc