Οι διαρθρωτικές αλλαγές ούτε στο 50%

Greece For Sale
Νέο ξένο δημοσίευμα έρχεται να επιβεβαιώσει άλλη μια φορά ότι δεν προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν υπογράψει όλες οι κυβερνήσεις των μνημονίων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχουν γίνει ούτε οι μισές...άσχετα με το τι λέει η κυβέρνηση.


Ιανουάριος 2014 Εφημερίδα Bild - στήλη Οικονομία:

Καθυστερούν 153 μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών.
Η κρίση του ευρώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με μια έκθεση βρίσκονται σε καθυστέρηση 153 μέτρα μεταρρύθμισης σύμφωνα με αυτά, που έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρεται σε έναν κατάλογο του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος θα κυκλοφορήσει τμηματικά. Μεταξύ άλλων, το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη ταχτοποιήσει 57 ακόμη επιμέρους δράσεις. Επίσης τα Υπουργεία της Διοικητικής μεταρρύθμισης, της οικονομίας, της υγείας και της εργασίας έπρεπε να τα είχαν παραδώσει.

Δεκέμβριος 2012 Εφημερίδα The Economist 

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2012 η Ελλάδα ολοκλήρωσε μόνο 100 από τις 300 και πλέον μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί στους διεθνείς δανειστές.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές αναλυτικά:
Ιδιωτικοποιήσεις.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις η ΤΡΟΙΚΑ είχε θέσει ως φιλόδοξο στόχο έσοδα 50 δις, αλλά ο φετινός στόχος των 3 δις μειώθηκε στα 300 εκ. Μόνο δύο πωλήσεις είναι πιθανό να ολοκληρωθούν μέχρι το Δεκέμβριο. Η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα αυξήσει σε 19 δις τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2015 και τα υπόλοιπα 31 δις κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας. Ωστόσο λίγοι επενδυτές είναι πιθανό να εμφανιστούν μέχρι να γίνει σαφές εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Συγχωνεύσεις-φοροδιαφυγή.
Η αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις των 200 υπηρεσιών της εφορίας, επρόκειτο να είχε ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Βέβαια έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος. Μόνο 10 από τα 40 δις σε φόρους μπορούν να εισπραχθούν. Οι αξιωματούχοι είναι πιθανό να κρατήσουν τις μεταρρυθμίσεις σε δεύτερη μοίρα φοβούμενοι ότι τα έσοδα θα βυθιστούν. Εκατοντάδες μεγάλοι φοροφυγάδες έχουν εντοπιστεί, αλλά μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει καταδικαστεί ή φυλακιστεί.

Διαφθορά-υγεία.
Η αποσπασματική υιοθέτηση των μέτρων και η αποτυχία της πάταξης της διαφθοράς έχουν οδηγήσει το σύστημα της υγείας σε σύγχυση. Οι δαπάνες για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν μειωθεί, αλλά υπολείπεται άλλο 1 δις περικοπών που πρέπει να εφαρμοστούν, καθώς οι γιατροί διστάζουν να στραφούν σε φθηνότερα φάρμακα.

Μείωση δημοσίων υπαλλήλων.
Πέρυσι ο στόχος της μείωσης των 30.000 δημοσίων υπαλλήλων και η μεταφορά των εργαζομένων σε χαμηλότερα αμοιβόμενες θέσεις χάθηκε. Μετά από πιέσεις των συνδικάτων λιγότεροι από 10.000 μετακινήθηκαν. Το μεσοπρόθεσμο ζητά την απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, αλλά με την ανεργία ήδη στο 22,5% η κυβέρνηση ψάχνει να βρει άλλους τρόπους για τη μείωση της μισθοδοσίας. Ο στόχος αυτού του έτους για την περικοπή 15.000 θέσεων εργασίας είναι απίθανο να επιτευχθεί.

Ανταγωνισμός.
Οι κινήσεις για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός έχουν καθυστερήσει, με αποτέλεσμα τα καρτέλ να εξακολουθούν να ελέγχουν τις τιμές πολλών καταναλωτικών προϊόντων και οι τιμές να εξακολουθούν να αυξάνονται με αργό ρυθμό παρόλο που η οικονομία έχει συρρικνωθεί.

Επενδύσεις.
Η διαφθορά είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα αγωνίζεται να προσελκύσει επενδυτές. Ένας άλλος λόγος είναι η γραφειοκρατία που εξακολουθεί πρόβλημα για νέες επενδύσεις. Ακόμα αναμένεται η νομοθεσία για "fast track" επενδύσεις. Η Ελλάδα, το σπίτι του μαραθώνιου πρέπει να αρχίσει το τρέξιμο.
Από το μεταφρασμένο άρθρο του Economist: Οι μεταρρυθμίσεις έμειναν στα λόγια

0 σχόλια: