Reuters: Αυτό ήταν μόνο η αρχή της κοινωνικής έκρηξης.

  • Αναρτήθηκε: 14.2.12 -
Οι Έλληνες πολιτικοί λένε ότι το έθνος θα πρέπει να δεχθεί ακόμα περισσότερη τιμωρία λιτότητας ή να αντιμετωπίσει μια κοινωνική έκρηξη. Αλλά μετά από μια νύχτα βίας και καταστροφής, κάποιοι φοβούνται ότι η έκρηξη τώρα ξεκινάει.


Ο Γενικός Γραμματέας του δημοσίου τομέα της ένωσης ΑΔΕΔΥ, κος Ηλιόπουλος δήλωσε στο Reuters: "Οι άνθρωποι έστειλαν ένα μήνυμα - Αρκετά, δεν πάει άλλο, η κοινωνική έκρηξη θα έρθει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για αυτό".

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος, απείλησε ότι η χώρα θα παρασυρθεί από τη δίνη της ύφεσης, της δυστυχίας, της αστάθειας και της ανεργίας, αλλά πολλά από αυτά ήδη συμβαίνουν. Η Ελλάδα βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης και η ανεργία είναι πάνω από 20% και η ζωή για πολλούς είναι αναμφίβολα άθλια, λόγω των περικοπών των μισθών και των συντάξεων. Ομοίως είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει σταθερή.

"Είναι πολύ πιθανό ότι οι εν λόγω διαμαρτυρίες θα επαναληφθούν, γιατί οι άνθρωποι είναι πολύ θυμωμένοι", δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
93 κτίρια καταστράφηκαν ή είχαν σοβαρές ζημιές, 40 τόνοι μαρμάρων γκρεμίστηκαν και πετάχθηκαν στους δρόμους. Οι ταραχές αυτές ήταν χειρότερες από αυτές του 2008, όταν η αστυνομία πυροβόλησε τον 15χρονο μαθητή.

Η Μαίρη Μπόσις, καθηγήτρια της Διεθνούς Ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Πειραιά είπε στο Reuters ότι: "Αυτό ήταν μια γεύση για το τι επρόκειτο να επακολουθήσει, δεν τελείωσε ακόμη, αντίθετα αυτό ήταν μόνο η αρχή. Οι οργανώσεις που προκαλούν αυτές τις ταραχές χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα όπως ιστοσελίδες, που είναι πολύ εύκολο να τις παρακολουθήσει κάποιος και μιλούν ανοιχτά, δεν κρύβονται, αλλά το κράτος δεν ακούει. Αν το κράτος άκουγε θα καταλάβαινε ότι θέλουν να συνεχίσουν και ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Αυτό που με τρομάζει είναι ότι αυτό το είδος οργανωμένης συνεργασίας μπορεί να οδηγηθεί σε δολοφονίες, αν και δε με εκπλήσσει, με τρομάζει λίγο".

Με την ανεργία των νέων στο 50%, οι νέοι Έλληνες αντιμετωπίζουν ένα ιδιαίτερα ζοφερό μέλλον, καθώς οι πολιτικοί λένε ότι οι κακουχίες στη χώρα θα διαρκέσουν μια δεκαετία. Είναι απόλυτα σαφές ότι οι Έλληνες θα ενωθούν στην αντίσταση κατά της βίαιης λιτότητας.

Οι αριστεροί πιστεύουν ότι μια γενική εξέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη. "Οι Έλληνες ανεξαρτήτως ιδεολογίας έχουν αυξηθεί" είπε ο 89χρονος ήρωας της ελληνικής αντίστασης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Μανώλης Γλέζος.

Πηγή: reuters