Spiegel: Αναδιάρθρωση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι ψευδαίσθηση.

  • Αναρτήθηκε: 22.2.12 -
Μια αποκαλυπτική συνέντευξη του Προέδρου του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών IFO του Μονάχου, Hans-Werner Sinn, στο Spiegel. Στη συνέντευξη μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και ποιοι παράγοντες επωφελούνται από την δραματική κατάσταση.



SPIEGEL: Μπορεί το νέο πακέτο διάσωσης να σώσει την Ελλάδα?

Sinn: Όχι, και οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι δεν μπορεί. Θέλουν να κερδίσουν χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές. Νομίζω ότι σπαταλούν χρόνο με τον τρόπο αυτό.

SPIEGEL: Γιατί?

Sinn: Επειδή κάθε χρόνο το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας αυξάνεται, μέχρις ότου αφήσει την νομισματική ένωση. Βαδίζουμε όλο και πιο μακριά από την επίλυση του προβλήματος. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική. Τα φτηνά δάνεια που έφερε το ευρώ στη χώρα, τεχνητά αύξησαν τις τιμές και τους μισθούς και η χώρα πρέπει να επανέλθει πίσω από αυτό το υψηλό επίπεδο.

SPIEGEL: Οπότε οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα έπρεπε να εγκρίνουν την ενίσχυση?

Sinn: Θα έπρεπε να τους είχαν δώσει τα χρήματα αυτά για να διευκολύνουν την έξοδό τους από τη νομισματική ένωση. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να κρατικοποιήσει τις τράπεζες της χώρας και να αποτρέψει την κατάρρευση του κράτος. Το κράτος και οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με όλες τις αναταραχές της εξόδου και με ότι αυτό συνεπάγεται.

SPIEGEL: Αυτή η αναταραχή θα πλήξει τον πληθυσμό σκληρά.

Sinn: Ναι, αναμφισβήτητα. Αλλά η αναταραχή θα είναι προσωρινή, θα διαρκέσει ένα έως δύο χρόνια ίσως. Αυτή τη φορά θα πρέπει να γεφυρωθεί με την οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Αλλά η δραχμή θα υποτιμηθεί αμέσως και η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί πολύ γρήγορα. Μετά από μια σύντομη καταιγίδα, ο ήλιος θα λάμψει ξανά.

SPIEGEL: Πώς μια έξοδος από το ευρώ θα βοηθήσει την Ελλάδα με συγκεκριμένους όρους?

Sinn: Θα γίνει και πάλι ανταγωνιστική. Επειδή τα ελληνικά προϊόντα θα καταστούν πολύ σύντομα φθηνότερα, η ζήτηση θα πρέπει να κατευθυνθεί στα εγχώρια παραγόμενα αγαθά. Οι Έλληνες δεν θα αγοράζουν τις ντομάτες και το ελαιόλαδο από την Ολλανδία και την Ιταλία, αλλά από τους δικούς της αγρότες. Και οι τουρίστες που έδιωχνε η Ελλάδα, λόγω ακρίβειας τα τελευταία χρόνια, θα επιστρέψουν. Επιπλέον, νέα κεφάλαια θα εισρεύσουν στη χώρα. Οι πλούσιοι έλληνες καταθέτες με τα τόσα πολλά δισεκατομμύρια, ίσως εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, στην Ελβετία, θα δουν την πτώση των τιμών των ακινήτων και των μισθών και θα έχουν κίνητρο να αρχίσουν να επενδύουν στη χώρα τους και πάλι.

SPIEGEL: Μήπως η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ συνεπάγεται με την χρεοκοπία της Ελλάδας?

Sinn: Όχι το αντίθετο μάλιστα, η πτώχευση αναγκάζει την έξοδο. Οι Έλληνες θα εγκαταλείψουν αμέσως όταν δε θα πάρουν καμία περαιτέρω διεθνή βοήθεια, διότι η πτώχευση δεν θα μπορεί να καταστεί εντός του συστήματος του ευρώ. Το κράτος θα είναι αφερέγγυο και το τραπεζικό σύστημα το ίδιο. Ολόκληρο το σύστημα πληρωμών θα καταρρεύσει. Το χάος μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ και το νέο νόμισμα υποτιμηθεί αμέσως.

SPIEGEL: Μήπως αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αναγκαστεί να φύγει?

Sinn: Όχι, κανείς δεν θα πρέπει να αναγκάσει κανέναν. Αλλά την ίδια στιγμή η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μόνιμα βοήθεια από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, και οι πιστωτές να μην έχουν το δικαίωμα αποπληρωμής του χρέους από τη διεθνή κοινότητα. Ο καθένας πρέπει να κερδίσει το βιοτικό του επίπεδο μόνος του και εκείνοι που επιλέγουν να κερδίσουν χρήματα ρισκάροντας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο.

SPIEGEL: Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να βγει από την ζώνη του ευρώ, θα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα σκληρά μέτρα λιτότητας?

Sinn: Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει συνηθίσει στη ροή φθηνών πιστώσεων από το εξωτερικό και ότι είναι πολιτικά αδύνατο να μειώσει τους μισθούς στο βαθμό που απαιτείται για να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική.

SPIEGEL: Πόσο θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί?

Sinn: Τα ελληνικά προϊόντα θα πρέπει να γίνουν 30% φθηνότερα, ώστε να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια έξοδο από το ευρώ. Χωρίς υποτίμηση τα εκατομμύρια των τιμοκαταλόγων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα πρέπει να ξαναγραφούν. Αυτό θα ριζοσπαστικοποιήσει τα συνδικάτα και να ωθήσει τη χώρα στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν λόγω συρρίκνωσης των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ τα τραπεζικά τους χρέη θα παραμείνουν αμετάβλητα. Μπορείτε να μειώσετε το τραπεζικό χρέος μόνο μέσω της υποτίμησης. Το σχέδιο της ριζικής αναδιάρθρωσης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ είναι μια ψευδαίσθηση.

SPIEGEL: Γιατί οι χώρες της ευρωζώνης επιμένουν τόσο να παραμείνει η Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα?

Sinn: Αυτό δεν αφορά στην πραγματικότητα τη χώρα. Οι Έλληνες κρατούνται όμηροι των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Wall Street, στο Λονδίνο και στο Παρίσι θέλοντας να βεβαιωθούν ότι τα χρήματα, από τα πακέτα διάσωσης της κυβέρνησης, θα συνεχίζουν να ρέουν στα ταμεία τους και όχι στην Ελλάδα.

SPIEGEL: Μια πτώχευση ή μια ελληνική έξοδος θα έχει μεταδοτικές συνέπειες? Οι χρηματοπιστωτικές αγορές εικάζουν ότι οι άλλες χώρες θα έχουν την ίδια τύχη με την Ελλάδα.

Sinn: Ενδέχεται να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις. Αλλά νομίζω ότι το επιχείρημα αυτό το ενστερνίζονται άνθρωποι που ανησυχούν ότι θα χάσουν χρήματα. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να λένε "ο κόσμος θα τελειώσει αν οι Γερμανοί σταματήσουν να πληρώνουν." Στην πραγματικότητα, μόνο τα στοιχεία ενεργητικών χαρτοφυλακίων ορισμένων επενδυτών θα υποφέρουν.


Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Spiegel εδώ.
Πηγή: spiegel