Ελλάδα, η ατελείωτη κρίση.

  • Αναρτήθηκε: 11.3.12 -
Πως το ευρώ μπόρεσε να διαλύσει μια οικονομία που αντιπροσωπεύει μόνο το 3% του ΑΕΠ της Ευρώπης;
Πως γίνεται μια χώρα που μόλις πριν λίγα χρόνια να ήταν τόσο πλούσια, ώστε να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες και να εισάγει μεγάλες ποσότητες των τελευταίων καταναλωτικών προϊόντων, να βρίσκεται τώρα στα όρια της πτώχευσης και να κάνει κοινωνικές θυσίες σε επίπεδο Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου;


Η ελληνική κρίση, η οποία ξεκίνησε το 2009, παραμένει ένα εξαιρετικά ανησυχητικό και αινιγματικό φαινόμενο.

Η εξέλιξη της κρίσης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς υπάρχουν προβλήματα, τα οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να επιλύσουν. Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης φαίνεται να τρέχει στον ατμό, ενώ θα έπρεπε οι πλουσιότερες χώρες της ΕΕ να προσφέρουν βοήθεια στις πιο αδύναμες. Το ηπειρωτικό κοινωνικό μοντέλο, που βασίζεται στην ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας, βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο από τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Ενώ η κυβέρνηση της Αθήνας ξεπουλάει επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία για να κρατήσει τη χώρα ζωντανή, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον και μια πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Οι πολίτες της Ελλάδας είναι αναγκασμένοι να επανεξετάσουν τη σχέση τους με το κράτος, καθώς πολύ συχνά βασίζεται σε αμφίβολη νομική βάση.

Οι εκθέσεις και αναλύσεις παρουσιάζουν τον αντίκτυπο της κρίσης στην κυβέρνηση και στους πολίτες, ο οποίος σκιαγραφεί ένα πορτρέτο μιας χώρας, σε κατάσταση σοκ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Spiegel εδώ.
Πηγή: spiegel