Η ελληνική διασπορά εντείνεται.

  • Αναρτήθηκε: 16.3.12 -
Τελικά υπάρχει κάτι που μπορεί να κρατήσει τους νέους στην Ελλάδα; Αυτό αναρωτιούνται πολλοί νέοι Έλληνες. Η Guardian παραθέτει ένα άρθρο με πραγματικές ιστορίες νέων.


Η Ιωάννα Παναγιώτου είναι εθελόντρια στο Radiobubble, ραδιοφωνικός σταθμός στο διαδίκτυο. Έζησε στο Λονδίνο για 5 χρόνια, κάνοντας μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ.

"Απ'ο τότε που γύρισα στην Ελλάδα είχα δύο σύντομες συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης. Είμαι άνεργη από τον Ιούλιο του 2010 και έχω στείλει 300 βιογραφικά χωρίς καμία τύχη. Εν το μεταξύ κατάφερα να κερδίσω κάποια χρήματα με τυχαίες δουλειές του ποδαριού. Είναι καταστροφικό όταν είσαι άνεργος, γιατί αναγκάζεσαι να ζεις με τους γονείς σου και δε μπορείς να κάνεις σχέδια για το μέλλον. Υποθέτω ότι αυτό είναι ένα σοκ για τη γενιά μου. Είμαι 32 ετών και μεγάλωσα με τη νοοτροπία της καριέρας και τώρα όλα έχουν γυρίσει ανάποδα, αφού δουλεύουμε για να επιβιώσουμε. Θα ήταν ψέμα αν δεν έλεγα ότι ξανασκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό".

Ο Ιωάννης Ματζαβράκος εκπαιδεύτηκε στη Βρετανία και τώρα βλέπει το μέλλον της γενιάς του να εξανεμίζεται σαν καπνός. "Είμαι 27 χρονών και συνιδρυτής εταιρίας διαδικτυακών υπηρεσιών της Ολλανδίας. Ήταν λογικό να ήθελα να ανοίξω μια εταιρία στην Ελλάδα, αλλά με τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά δε μπορώ. Πολλοί φίλοι και γνωστοί μου έχουν επιτύχει στις δουλειές τους. Προ κρίσης είχαν ικανοποιητικούς μισθούς, της τάξεως των 1.500 ευρώ το μήνα, αλλά γνωρίζουν ότι εάν ο εργοδότης τους "προτείνει" να δεχτούν μειωμένο μισθό, τότε θα το δεχτούν. Ακόμα και αυτοί σκέφτονται να φύγουν από την Ελλάδα. Η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν έχει απολύτως τίποτα για να κρατήσει τους νέους επίδοξους επαγγελματίες και αυτό είναι πιθανός η μεγαλύτερη τραγωδία".

Ο Γιώργος Κοσμάτης έστειλε μια εκπληκτική ιστορία εργατών, που δουλεύουν χωρίς να ανταμείβονται στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία στην Κομοτηνή. Το προσωπικό εργάζεται χωρίς να πληρώνεται τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Η κα Βαλέρια Ηλιάδου και άλλοι Έλληνες από την Ολλανδία, έχουν ιδρύσει μια ομάδα με σκοπό να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους. "Οργανώνουμε καθημερινές δράσεις για να βοηθήσουμε τους Έλληνες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Η ομάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει το ξεκίνημα μιας παγκόσμιας οργάνωσης που θα υποστηρίζει τους Έλληνες, οι οποίοι τώρα το έχουν πιο πολύ ανάγκη από ποτέ".

Πηγή: guardian